Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država u eri Baraka Obame i kandidat Demoratske partije za predstojeće izbore, Džozef Bajden (Joseph Biden), dobio je značajnu podršku pred subotnje izbore u Južnoj Karolini. Član Predstavničkog doma Džim Klajburn (Jim Clyburn) pružio mu je bezuslovnu podršku pred izbore koji su za Bajdena verovatno do sada i najznačajniji.

Svaka pomoć tokom kampanje je značajna, ali se čini da Klajburnova dolazi u ključno vreme za nekadašnjeg potpredsednika SAD. S obzirom da je već dugo po podršci iza Sandersa, koji u ovom trenutku značajno vodi i po istraživanjima javnog mnjenja i po broju delegata, podrška Klajburna dodatna je injekcija Bajdenu kako bi optimističnije čekao rasplet kampanje. Pored toga, istaknuti član Predstavničkog doma sa sobom donosi glasove Afro-amerikanaca čiji bi glasovi u subotu mogli da budu presudni za Bajdenovu pobedu u ovoj državi na istočnoj obali SAD. Njegova podrška značajno dobija na težini imajući u vidu sve veće ogorčenje Afro-amerikanaca kandidatima za demokratsku nominaciju.

Kako prenosi Politico, svi članovi Crnog kokusa Predstavničkog doma podržaće bivšeg potpredsednika za kog smatraju da gaji viziju i ideje predsednika Obame. Kongresmen Klajburn je istakao kako godinama poznaje Bajdena, ali što je još važnije Bajden poznaje njih. Razume njihove probleme, društvene pozicije i statuse. Prema njegovim rečima, nije mu dugo trebalo da se odluči na ovaj čin, ali nije bio toliko rad da je do sada podeli sa javnošću. Dodao je i da su građani Južne Karoline „prilično sumnjičavi prema onom što se naziva ’socijalizmom’“, pokazujući time otpor prema Berniju Sandersu i njegovim „levim“ idejama.

Osvrnuvši se na krilaticu aktuelnog predsednika Donalda Trampa da će učiniti zemlju ponovo velikom, Klajburn ističe da je već velika, ali da je u opasnosti ako se ne očuva takvom kakva  jeste. Naglasio je i da Sjedinjene Države moraju ostati pristupačne za sve i svakom pružiti šansu da kreira svoju budućnost. Podrška istaknutog člana Kongresa sigurno će Bajdenu omogućiti da subotnje izbore posmatra sa većom dozom optimizma nego što je to do sada bio slučaj.


Danilo Savić