Republikanski senator iz Nebraske, Ben Sas, imao je štošta da kaže svojim partijskim kolegama povodom njihove borbe da ospore izborne rezultate iz novembra 2020. On je u seriji objava na društvenoj mreži Facebook u četvrtak kritikovao ponašanje njegovih republikanaca u poslednja dva meseca, a posebno nakon vesti da bi oba doma Kongresa mogla raspravljati o rezultatima predsedničkih izbora.

Pre toga je senator Džoš Haulij najavio u sredu da bi i Predstavnički dom i Senat mogli otvoriti raspravu na temu regularnosti predsedničkih izbora. Naime, ideja grupe najodanijih Trampovih pristalica u Kongresu je da se 6. januara, kada se bude glasalo o potvrdi odluke Elektorskog koledža, glasa protiv potvrđivanja volje Koledža. Šansa za uspeh takvog poteza je minimalna, ali očigledan cilj je da se pokaže odanost Trampu i da se ospori jedna od najvažnijh institucija političkog sistema SAD. Ova najava „referenduma o podršci Trampu“ 6. januara bi mogla podeliti republikance pa su pojedine vođe „slonova“ kao što je Mič MekKonel, lider republikanske većine u Senatu, izrazili zabrinutost za budućnost stranke nakon tog glasanja. MekKonelova zabrinutost je sada dobila i nešto ozbiljniji i agresivniji ton u vidu Bena Sasa.

On je osudio oportunizam političara bliskih trenutnom predsedniku smatrajući da njihov pokušaj da sebi privuku Trampove glasače može da prouzrokuje dugoročnu štetu po stranku, ali i po državu. Osporavajući izbore uništava se poverenje građana u ključne institucije Sjedinjenih Država. On je u svojoj objavi rekao da ne postoji apsolutno nijedan dokaz o izbornoj krađi tokom čitavog procesa glasanja. Sas je za svaku državu u kojoj su republikanci vodili pravne sporove (Pensilvanija, Mičigen, Džordžija, Arizona, Nevada i Viskonsin) napisao obrazloženje o tome zašto su oborene žalbe za izborne nepravilnosti. Dodao je da pred sudovima Trampov pravni tim nije navodio bombastične izjave i navodne prevare koji su servirani medijima i da je to dovoljan dokaz koliko su ti navodi „tačni“. „Za Trampa ovo nije pravna borba nego borba za mobilizaciju glasača – do sada su predsednik i njemu bliske organizacije uspele da sakupe pola milijarde dolara preko retorike da su to sredstva za borbu protiv krađe demokrata“, ocenjuje senator Nebraske koji se do sada pokazao kao jedan od najistrajnijih protivnika Trampa.

Bilo je i u ranijim izbornim procesima nekih glasova da bi se mogla osporiti volja Elektorskog koledža, ali takve ideje bi brzo nestale jer je legalnost izbora bila važnija od partijskih svađa. Sadašnja situacija je radikalno drugačija – predsednik daje glavni vetar u leđa retorici o pokradenim izborima, a u tome ima ozbiljnu podršku svojih članova partije, dok mu jedan deo medija pruža potporu svojim teorijama zavere. U ovakvoj situaciji su najveće žrtve američke političke institucije. Dalje potkopavanje dugo građenog i teško stečenog poverenja u njih od strane političara može stvoriti dugoročnu i katastrofalnu štetu američkoj demokratiji i institucijama.


Aleksandar Bogićević