Drugi dan Desetog regionalnog seminara politikologa, otvoren je prvom panel-diskusijom na temu značaja američkih predsedničkih izbora i uticaja oba kandidata na svetska zbivanja i zapadni Balkan. Panelom je moderirala Aleksandra Joskimović iz Centra za spoljnu politiku. Prof. dr Ivo Visković govorio je o ulozi predsednika Sjedninjenih Američkih Država i razlogu zašto su ovogodišnji izbori važni. „Američki politički sistem je uspostavljen kao predsednički sistem. Uloga predsednika je oličena u dve najvažnije funkcije – šefu države i šefu izvršne vlasti, što mu posebno daje na značaju“, istakao je prof. dr Visković. Na temu antiestablišmenta i političke dinastije, pričao je profesor dr Slaviša Orlović. „Aktuelni kandidati za predsednika SAD-a su najnepopularniji u istoriji američkih predsedničkih izbora . Glasači su u dilemi da li da se kockaju ili da glasaju za siguran izbor kojim nisu u potpunosti zadovoljni“, rekao je prof. dr Orlović. O spoljnoj i bezbednosnoj politici Sjedinjenih Američkih Država diskutovao je prof. dr Dragan R.Simić, dekan Fakulteta političkih nauka. „Oba predsednička kandidata su pokazala nezainteresovanost za važne probleme kao što su klimatske promene, trgovina oružjem i globalno zagrevanje. Nudili su samo pragmatična rešenja i bavili se tekućim kriznim pitanjima“, naglasio je dekan Simić. O ulozi SAD-a na Zapadnom Balkanu, govorio je prof. dr Džejms Seroka sa Auburn Univerziteta. „Za Trampa Zapadni Balkan nije glavni prioritet i on nema jasnu viziju kako bilo šta da uradi kada je u pitanju ovaj region. Sa druge strane, politika Hilari Klinton nije ništa novo i izvanredno i ona je usmerena na pružanje velike podrške Kosovu i Prištini“, zaključio je profesor dr Seroka.

Nastavak drugog dana upriličen je predavanjem Davida Ungera sa Univerziteta Džons Hopkins na kome je odgovoreno na pitanja o tome kako će američki izbori uticati na spoljnu politiku SAD-a, kakve promene možemo očekivati u globalnim odnosima nakon 8. novembra i da li će izbori uticati na tradicionalna savezništva SAD-a u Evropi. „Američko društvo kao i sistem političkih partija duboko je podeljeno. Većina glasača izrazito je nezadovoljna i svoj glas neće dati Klintonovoj ili Trampu na osnovu njihove politike i programa. Isključivo će glasati sa ciljem da pobedu ne odnese kandidat koga ne žele da vide u ulozi predsednika Amerike“, izjavio je Unger. On se i iz ugla iskusnog novinara osvrnuo na uticaj medija kada je reč o stvaranju slike o spoljnoj politici Amerike. Istakao je da mediji koriste strah da bi pridobili publiku. Moderator ovog predavanja bio je MA Milan Krstić ispred Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI).

Na poslednjem predavanju današnjeg dana govorili su dekani sa fakulteta u regionu na prvom dekanskom forumu na Balkanu, prof. dr Dragan R. Simić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Šaćir Filandra dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i docent dr Duško Trninić prodekan za nastavu Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci. Moderator ovog foruma je bio MA Stevan Nedeljković ispred CDDRI-a. Prof. dr Dragan R. Simić naglasio je da je izuzetno važna saradnja svih fakulteta u regionu i da se ta saradnja i u budućnosti treba još intezivnije razvijati. Takođe, on je istakao da su od velikog značaja i međusobna okupljanja i druženja studenata i studentkinja iz regiona na raznim konferencijama, tribinama, seminarima itd. „Mi smo malo tržište i zbog toga dobro funkcionišemo i održavamo međusobne kontakte. Naša prednost je što se dobro poznajemo s obzirom na našu kompatibilnost i sličnost kada su u pitanju oblasti za koje se školuju naši studenti“, izjavio je prof. dr Simić. „Studenti Fakulteta političkih nauka pohađaju širok spektar predmeta što im omogućuje da se zapošljavaju u različitim institucijama“, rekao je prof. dr Šaćir Filandra. On se osvrnuo i na to da je važna edukacija studenata u pravcu raznih veština, sposobnosti i analitičkih mišljenja. Dodao je da će im upravo razvijanje ovih osobina pomoći da budu prepoznatljivi na tržištu rada. Docent dr Duško Trninić je ukazao na to da je zabeležen veliki pad interesovanja za društvene nauke, a da na njihovom fakultetu za razliku od prethodnih godina broj studenata koji upisuju master studije je opao za dvadeset posto. „Ovaj manjak interesovanja kod naših studenata je najviše zbog tržišta rada na kojem zvanja za koja se školuju na master studijama nisu zvanično priznata zvanja“, objasnio je docent dr Trninić.