Istakavši da su američki predsednici promenili tok novinarstva i tok istorije, moderator dr Milica Jevtić otvorila je prvi panel poslednjeg dana X Regionalnog seminara politikologa. Ona je sa svojim sagovornicima mr Draganom Živojinovićem, MA Branislavom Nešovićem, MA Stevanom Nedeljkovićem i MA Milanom Krstićem razgovarala o kampanji za predsednika SAD-a i šta možemo očekivati nakon izbora.

MA Branislav Nešović, programski direktor CDDRI rekao je da je američko društvo duboko podeljeno i da su nejednakosti sve izraženije. ,,Ključne osnove podele su ekonomske, demografske i identiteske. Krize politike, ideja i liderstva na globalnom nivou rezultirala je rijaliti kampanjom i politika je postala sredstvo manipulacije“, ocenio je MA Nešović.
MA Stevan Nedeljković, direktor CDDRI kazao je da se ključni deo izbora krije u naličju odnosno interesima krupnog kapitala i određenih političkih grupa. ,,Kampanja nikada nije bila negativna u ovolikoj meri i nikada više novca nije bilo uloženo u negativnu kampanju. Takođe, prsutno je veliko svrstavanje medija na stranu jednog od kandidata i vulgarizacija kampanje“, objasnio je MA Nedeljković.
Mr Dragan Živojinović, asistent na FPN-u i sekretar Centra za SAD ukazao je na to da ulog na izborima nikada nije bio veći, a da kandidati nikada nisu bili manje spremni za ulogu predsednika. ,,Ko god da pobedi osmog novembra SAD će se suočiti sa velikom krizom, kroz deficit poverenja birača u svog lidera. Izvesno je da će spoljna politika Amerike pretrpeti određene promene posle dvadesetog januara 2017. godine“, dodao je mr Živojinović.
MA Milan Krstić, direktor za komunikacije CDDRI-a skrenuo je pažnju da prognoze istraživanja javnog mnjenja treba uzimati sa rezervom. ,,Problemi u istraživanjima su neiskrenost anketiranih, margine greške, veliki broj neopredeljenih za koje se ne zna da li će glasati, a mogu da promene ishod izbora. Takođe, problematično je zaključivati na osnovu ranog glasanja i potrebno je pratiti trendove rasta“, predočio je MA Krstić.

Na sledećem predavanju govorili su glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić i urednik spoljnopolitičke rubrike Danasa Miloš Mitrović. Tema ovog panela ticala se uloge i uticaja medija u američkim predsedničkim izborima. Moderator je bila Marija Savić Stamenić iz Radio Televizije Srbije. „Ovi izbori su po mnogo čemu specifični. Mislim da je Hilari Klinton najgori kandidat do sada, a da je jedini gori kandidat od nje Donald Tramp“, naglasio je Lalić. On je istakao da su američki mediji najbolji mediji na svetu, ali da kada se dogodi neka kriza njihova propaganda izuzetno je problematična. Takođe, dodao je da je izveštavanje njihovih medija tokom celog procesa ovih izbora bilo prepuno spinovanja, brutalnih napada i pristrasnosti. „Bio sam sklon shvatanju da su američki mediji protiv Trampa, međutim vremenom prateći kampanju primetio sam da je celokupna medijska atmosfera išla u njegovu korist“, izjavio je Miloš Mitrović. On se osvrnuo i na značaj socijalnih mreža ukazujući da u Americi postoji šezdeset sedam miliona registrovanih tviter korisnika. „Prosečan američki birač je izloženiji informacijama koje dolaze sa tvitera nego informacijama iz NjuJork Tajmsa ili Vašington Posta“, zaključio je Mitrović.

Završni panel poslednjeg dana protekao je u prijatnoj atmosferi gde su Nataša Dragojlović, ispred Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju studente savetovali kako da teorijska znanja sa Fakulteta iskoriste za razvoj svojih karijera. Nataša Dragojlović ukazala je da čak i ona znanja sa Fakulteta koja se studentima čine suvišnim, mogu biti potrebna i korisna u karijeri. Ona je dodala da je za posao politikologa presudno umrežavanje koje počinje još tokom studija. Damjan Jović podvukao je da u samo jednoj profesiji jednom ispravnom odlukom možete da usrećite veliki broj ljudi, a to je upravo politikologija. On je zaključio da Fakultet daje širok spektar znanja, a da je na svakome od nas da ta znanja produbljujemo i delimo sa drugima. Moderator diskusije bio je MA Branko Vučinić ispred CDDRI.