U prethodnom tekstu bilo je govora o simbiozi Donalda Trampa i alternativne desnice. Alternativna desnica je dala svoju punu podršku Donaldu Trampu kroz svoje medije među kojima su svakako najpoznatiji časopis Breitbart kao i radio, tv i internet kanal Info Wars, pod vođstvom Aleksa Džonsa. Alternativnu desnicu čini plejada različitih grupa, od otvorenih rasista do libertartiajanaca, koji su razočarani republikanskim establišmentom i gnevni zbog liberalne dominacije u javnom, kulturnom i akademskom životu. Čak je i New York Times priznao da postoji diskriminacija konzervativaca u akademskom životu. Suočeni sa povlačenjem mejnstrim konzervativizma iz javnog života, razočarani konzervativci skupljali su se na marginama javnog prostora, koje nastanjuje alternativna desnica. Na internetu je sam pokret dobio novu energiju, svežu krv, koju neki etiketiraju kao pripadnike alternativne desnice, mada se oni sami tako ne identifikuju. Neki od tih mladih internet zvezda alternativne desnice su: Steven Crowder, Paul Joseph Watson,  David Joshua Rubin i Milo Yiannopoulos. Alternativna desnica sve do skoro imala je jako slabu vidljivost i njen uticaj na politički život SAD bio je neznatan. U toku ovih izbora alternativna desnica je izašla na svetlo dana, napustivši mračne kuloare obskurnih internet portala i podkastova. Za njen uspon jednako su zaslužni Donald Tramp i Hilari Klinton.

Tokom unutarstranačkih izbora alternativna desnica je stupila u nezvaničnu saradnju sa Trampovim štabom. Brajtbart je čak poslao svoju najveću zvezdu, Mila Janupolisa na turneju po američkim kampusima. Milo je svoju turneju imenovao „Dangeorus faggot tour“. Cilj same turneje jeste borba protiv tiranije političke korektnosti, a Milo, kao britanski gej-katolik-konzervativac grčkog porekla jeste jedno zaista jedisntveno oružje u Brajtbartovom arsenalu. U toku svoje turneje kritikovao je pokret Crni životi su bitni (Black lives matter), negirao postojanja jaza u primanjima između muškaraca i žena, tvrdio da ne postoje više od dva roda, kritikovao islam, zalagao se za čvrstu kontrolu granica i naravno izgradnju zida na granici sa Meksikom. Milo napada ustaljenu dogmu. Nasilje nad crncim nije produkt rasizma, već činjenice da crnci čine većinu krivičnih prestupnika. Pokret BLM nije antipolicijski porket i ne radi u interesu crnaca. Njihova kampanja nije miroljubiva, već nasilna i ima fatalne posledice po afroamerikance. Iz straha da ne budu optuženi za rasizam jednostavno odlučuju da ne ulaze u crnačke kvartove. Ovo ima za posledicu Ferguson efekat, stopa nasilnog kriminala i ubistava dramatično skače zbog odsustva policije. Razlika u prihodima između muškaraca i žena je proizvod izbora različitih zanimanja, koja su različito vrednovana na tržištu, ne sistematskog seksizma. Ovo su samo neki od argumenata Janopulisa, koje iznose harizmastki, sa neodoljivim šarmom i poktrepljen činjenicama. Ukratko, Milo vodi Trampovu kampanju po američkim univerzitetima, privlačeći nove mlade glasače koji iznad svega preziru političku korektnost na svojim univerzitetima. Kruna saradnje između Brajtbarta i Donalda Trampa bilo je imenovanje Stivena Banona, bivšeg urednika Brajtbarta, na mesto CEO-a Trampove kampanje. To je poguralo alternativnu desnicu u mejsntrim, no Tramp nije jedini zaslužan za to.

Pol Džozef Vatson objavio je 4. avgusta video na Jutjubu gdje je tvrdio da Hilari Klinton nije zdravstveno sposobna da bude predsednik. Ta vest je stigla do Foks njuza. Hilarin tim odlučio je da je vreme za kontranapad. Hilari Klinton se obratila javnosti u Rinu, Nevada, i direktno je napala alternativnu desnicu. Alternativnu desnicu je teško definisati, ali ono što je njima svima zajedničko jeste da su trolovi. Trolovanje i trolovi su termini koji su nastali sa usponom društvenih mreža. Odnose se na individue koje se često kriju iza lažnih naloga i čiji je osnonvi cilj delovanja na Internetu jednostavno provociranje. Uživaju da iznerviraju svoju metu i još više uživaju kada dobiju odgovor na njihove provokacije, nakon čega postaju još agresivniji. Očigledno da Hilari Klinton nije bila upoznata sa prvim pravilom interneta „Ne hrani trolove“.

Njeni govori su bombardovani salvama negativnih komentara, dislajkovima, po internetu kruže komične, uvredljive i provokativne karikature  Hilari Klinton. Iznad svega, hranjenjem trolova Hilari Klinton je direktno doprinela njihovoj medijskoj vidljivosti. Klipovi Info Vorsa i Pola Džozefa Vatsona retko imaju više od milion pregleda. Nakon govora Hilari Klinton, izvorni snimak dobio je 4 miliona pregleda, nove pretplatnike i sada se ti kanali nalaze pod budnim oko mejnstrim medija koji su ih do skoro ignorisali. Činjenica da Hilari Klinton nije sazvala konferenciju za novinare više od pola godine, da ima napade kašljanja, da je na debatama kasnila, nisu uzrujavale mejnstrim medije niti su smatrane kao indikator njenog lošeg zdravlja. Od momenta kada se ona direktno obratila alternativnoj desnici njeno zdravlje postalo je nacionalna tema. Osim toga napadi na Hilari Klinton su se nastavili još jače. Optužena je sa smrt nekoliko uzbunjivača (whistleblowers), da je u rukama stranih vlada putem novca koji se donira Klintonovoj globalnoj inicijativi, da je stvorila ISIS, da će napasti Rusiju. Iskopani su i kosturi njenih najbližih saradnika, naime Hume Abadin. Huma Abadin bila je urednik časopisa Žurnal muslimanskih manjinska pitanja (Journal of muslim minority affairs) i tekstovi koje je objavljivala i uređivala bili su u najmanju ruku kontroverzni, ako ne i otvoreno islamistički. Negirano je pravo na brak istopolnim zajednicama, opravdavano nasilje nad ženama u braku i branjena praksa obrezivanja devojčica (female genital mutilation) u islamskim zemljama. Huma Abadin je uređivala, a njena majka Saleha Mahmud Abedin je napisala, jedan tekst u pomenutom časopisu, gde je tvrdila da je 11. septembar bio neizbežan, zbog nepravde koju su SAD nanosile islamskom svetu. Sve ove kontroverzne priče orbitirale bi u krugovima alternativne desnice, da sama alternativna desnica nije katapultirana u mejsntrim. Za to je svakako zaslužna i Hilari Klinton jednako kao i Donald Tramp.

Hilar Klinton je greškom nahranila trolove, a Tramp je upregnuo njihovu energiju u korist svoje kampanje. Imajući u vidu poslednje ankete, ova poslednja greška može skupo koštati Hilari Klinton.