Na nedavno završenim nacionalnim konvencijama Republikanske i Demokratske partije u Klivlendu i Filadelfiji, pored očekivane nominacije Donalda Trampa i Hilari Klinton, zajedno sa njima izabrani su i kandidati za potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Bez obzira što potpredsednik ima sekundarnu ulogu u izvršnoj vlasti, njegova pozicija je prilično važna. U slučaju da aktuelni predsednik umre, bude smenjen, da ostavku ili jednostavno više nije u mogućnosti da obavlja funkciju, potpredsednik automatski preuzima ulogu predsednika i na toj poziciji ostaje do isteka mandata. Najpoznatiji primeri su dolazak Lindona Džonsona na mesto predsednika nakon ubistva Džona Kenedija i Džeralda Forda nakon povlačenja Ričarda Niksona kome je pretio impičment. Takođe, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država je ujedno i predsednik Senata, a njegova najznačajnija uloga jeste da prelomi kada je glasanje u Senatu izjednačeno. U praksi, izuzetno retko predsedava Senatom. Važno je istaći i da je potpredsednik stalni član Saveta za nacionalnu bezbednost.

Donald Tramp je odlučio da za partnera u izbornoj trci izabere aktuelnog guvernera Indijane, Majka Pensa. Interesantno je to da je Pens na početku podržavao Teda Kruza. Pre funkcije guvernera, Pens je šest puta biran za kongresmena u periodu od 2001. do 2013. godine. Po obrazovanju istoričar i pravnik, Pens je odrastao u katoličkoj porodici i u mladosti je bio pristalica demokrata. Iako po mnogim stavovima predstavlja klasičnog republikanca i danas podržava Pokret čajanka (Tea Party), guverner Pens je, uz određene izmene, prihvatio Obamin Medicaid zdravstveni program u Indijani, koji je namenjen za građanje sa niskim primanjima. Istakao se i u oblasti obrazovanja, gde je uspeo da razvije sistem vaučera u Indijani, tako da sada preko 30 hiljada učenika uz pomoć vaučera koristi usluge kvalitetnijih privatnih škola. Najkontroverznija stvar koja se vezuje za guvernera Pensa jeste njegovo potpisivanje zakona koji „štiti slobodu religije“. Mnogi su ovaj zakon protumačili na taj način da bi se u praksi na primer dešavalo da određeno pravno lice odbije da pruži uslugu LGBT osobama iz religijskih uverenja. Kasnije je taj zakon izmenjen uz pomoć amandmana. Pens je bez bilo kakve sumnje socijalni i fiskalni konzervativac i njegovi negativni stavovi o LGBT populaciji i pravu na abortus, zalaganje za slobodno posedovanje i nošenje oružja i veće smanjivanje poreza, savršeno se uklapaju u desničarske vrednosti Republikanske partije. Takođe, strogo je protiv legalizovanja statusa ilegalnih imigranata, zalaže se za pojačano čuvanje granica i ne veruje u proces globalnog zagrevanja. Što se tiče spoljne politike, guverner Indijane se zalaže za snažniju vojsku i podržava Izrael. Glasao je za pokretanje vojnih operacija u Iraku (u čemu se razlikuje od Trampa čiji je stav po tom pitanju negativan) i protiv postavljanja konačnog datuma za povratak vojske iz Iraka. Pens se zalaže i za nastavak primene mera mučenja za vreme ispitivanja u ozloglašenom zatvoru Gvantanamo.

Izborom Pensa za potpredsednika, Tramp nadoknađuje nepopularnost među klasičnim konzervativcima, posebno religioznim evanđelicima. Guverner Indijane je prihvatljiv za skoro sve istaknutije članove Republikanske partije i smatra se da je Tramp napravio siguran izbor.

Iako se smatralo da senatorka Elizabet Voren, koja se zalaže za regulaciju Vol Strita i čiji su stavovi bliži Sandersovim, ima solidne šanse da postane izbor Hilari Klinton, to se nije desilo. Umesto da izborom Vorenove privuče glasače leve struje, koju čini uglavnom mlađa populacija, bivša prva dama i nekadašnja državna sekretarka Hilari Klinton odlučila je da krene u izbornu trku sa Timom Kejnom, aktuelnim senatorom Virdžinije. Opisan kao „dosadan čovek“, senator Kejn, inače katoličke veroispovesti, diplomirani je pravnik sa Harvarda i neko ko ima iskustva u politici. U svojoj karijeri nikada nije doživeo poraz na izborima. Pre nego što je postao senator, bio je gradonačelnik Ričmonda i guverner Virdžinije. Kao glavna prednost ističe se to što dolazi iz takozvane swing države, koja može biti jedna od odlučujućih na izborima. U poslednjih deset izbornih ciklusa, stanovnici Virdžinije su čak osam puta glasali za republikanskog kandidata, ali poslednja dva puta za demokratu, kada je kandidat bio predsednik Obama. Njegovi stavovi o društvenim i ekonomskim pitanjima mogu se svrstati u centar. Podržao je trgovinske sporazume NAFTA i TPP, mada je vrlo moguće da će promeniti stavove kako bi zajedno sa Hilari Klinton pridobio levu struju u partiji, koja je masovno stala uz senatora Bernija Sandersa. Takođe, Kejn se zalaže za veću kontrolu prodaje oružja, posebno nakon masakra na koledžu u Virdžiniji 2007. godine, kada su ubijene 33 osobe. Kada je reč o spoljnoj politici, Tim Kejn je opisan kao političar koji se dobro snalazi u ovoj oblasti. Član je senatskog Komiteta za spoljnu politiku i Komiteta za oružane snage. Podržao je nuklearni sporazum sa Iranom i Obaminu politiku normalizacije odnosa sa Kubom. Interesantno je to da se Kejn zalaže da aktuelna vojna intervencija protiv Islamske države dobije zvanično odobrenje Kongresa. Što se tiče statusa ilegalnih imigranata, Kejn podržava Obaminu politiku i poseduje liberalne stavove po tom pitanju. Upravo je osiguranje glasova manjina bilo važno Klintonovoj kada je birala Kejna za partnera u trci, koji je poznat po tome što odlično govori španski. Imajući u vidu da je tradicionalni katolik, Kejnovi stavovi po pitanju abortusa nisu skroz liberalni, mada nije protiv slobodnog prava na abortus. Ipak, Kejn je izjavio da ne podržava finansiranje abortusa od strane novca poreskih obveznika.

Analizirajući stavove kandidata za potpredsednika povodom različitih pitanja, moguće je detaljnije odrediti eventualnu buduću politiku koju bi vodili Donald Tramp ili Hilari Klinton. Ipak, treba imati u vidu da postoje određene razlike između Trampa i Pensa i Klintonove i Kejna. Kao što je već rečeno, Trampov izbor Pensa je važan kako bi pridobio glasove tradicionalnih i najkonzervativnijih republikanaca s obzirom da establišment partije (ali i određen deo glasača) smatra da Tramp jednostavno nije dovoljno konzervativan. Sa druge strane, izborom Kejna, Klintonova igra na sigurnu kartu. Izostanak mrlja u političkoj karijeri, mejnstrim stavovi koji se uklapaju u klasične vrednosti Demokratske partije, dobri odnosi sa zajednicom Afroamerikanaca i hispanika i popularnost u swing state Virdžiniji, dovoljan su razlog da Kejn na pravi način pomogne Klintonovoj, koja će verovatno biti lišena solidnog dela glasova mladih sa levog krila partije.