Izabrani predsednik Džozef Bajden je u utorak predstavio sastav svog tima za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku, koji predstavlja otklon od „Amerika na prvom mestu“ pristupa kojeg zagovara i praktikuje odlazeći predsednik Donald Tramp. Ovo pak ne znači povratak na stari spoljnopolitički kurs koji je prethodio dolasku Trampa na mesto predsednika 2016. godine. U intervjuu sa Lesterom Holtom za NBC Njuz, Bajden je demantovao ideju o „trećem Obaminom mandatu“, tvrdeći da se Sjedinjene Američke Države danas suočavaju sa „potpuno drugačijim svetom“ od onog u kojem je delovala Obamina administracija, zbog čega će biti potrebno „sveže razmišljanje“ u oblastima spoljne politike i nacionalne bezbednosti.

Uprkos tome, u Bajdenovoj administraciji će se nalaziti ljudi koji zagovaraju povratak na pristup spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti koji je blizak onom koji je praktikovao bivši predsednik Obama. Oni će morati da sarađuju i debatuju sa onim članovima administracije koje je Tomas Rajt (Thomas Wright) sa Brukings instituta (Brookings Institution) nazvao „2021 Demokrate“, a koji zagovaraju drugačiji pristup određenim spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima, poput odnosa prema Kini. Stoga, jedan od administrativnih izazova za Bajdena u oblasti spoljne politike i nacionalne bezbednosti će biti balansiranje između ova dva međusobno različita tabora državnih službenika.

Među tim službenicima se nalaze lica koja Bajden dobro poznaje i s kojima ima dugu istoriju saradnje dok je osam godina obavljao funkciju potpredsednika u Obaminoj administraciji. Jedan od njih je Džon Keri (John Kerry), kojeg je Bajden ovlastio za pitanje klimatskih promena, koje je bilo zapostavljeno tokom Trampovog predsedničkog mandata. Keri je 2004. godine bio demokratski kandidat na predsedničkim izborima protiv Buša Mlađeg. Od 2012. godine je obavljao funkciju državnog sekretara u Obaminoj administraciji i igrao je važnu ulogu u zaključivanju Iranskog nuklearnog sporazuma 2015. godine.

Funkciju koju je prethodno obavljao Keri, a koju sad obavlja Majk Pompeo, će uskoro naslediti Entoni Blinken (Anthony Blinken), koji je takođe služio u Obaminoj administraciji, prvo kao zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost (2013-2015), a zatim kao zamenik državnog sekretara (2015-2017).

Novoizabrani predsednik je nagovestio ukidanje Trampovog nasleđa u oblasti imigracione politike. To će, između ostalog, podrazumevati povećanje broja izbeglica koje SAD primaju svake godine sa 18.000, koliko je Trampova administracija odredila za ovu godinu, na 120.000 za 2021. godinu, uz mogućnost povećanja u narednom periodu. Zbog toga je Bajden na čelo Departmana za unutrašnju bezbednost (Department of Homeland Security) postavio Alehandra Majorkasa (Alejandro Mayorkas), kojeg je posebno ovlastio za bavljenje pitanjem imigracione politike.

Konačno, u određivanju sastava svog tima za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, Bajden je doneo neke istorijske odluke. Na mesto direktora američke Obaveštajne zajednice je postavio Avril Hejns (Avril Haines), koja će biti prva žena nadležna za nadziranje rada 16 obaveštajnih agencija. Druga istorijska odluka se odnosi na Lindu Tomas-Grinfild (Linda Thomas Greenfield), koja će biti prva Afroamerikanka na mestu američkog ambasadora pri UN. Još uvek je nepoznato ko će biti Bajdenov izbor za sekretara odbrane i sekretara trezora. Među vodećim kandidatima se nalaze Mišel Flornoj (Michèle A. Flournoy) i Džanet Jelen (Janet L. Yellen), koje bi, u slučaju njihovog izbora, takođe bile prve žene na ovim funkcijama.


Bojan Latinović