Gotovo tri nedelje nakon održanih predsedničkih izbora počinju da pristižu informacije o administraciji novoizabranog predsednika, Džozefa Bajdena. Kako prenose mediji, Bajden planira da na mesto državnog sekretara nominuje Entonija Blinkena, diplomatu i svog dugogodišnjeg savetnika.

Pedesetosmogodišnji Blinken je umeren i poštovan među stranim zvaničnicima, a očekuje se da će biti prihvaćen i od strane republikanaca u Senatu, čija podrška će mu biti neophodna za stupanje na dužnost. Pored toga, on je i posrednik između Bajdena i članova progresivne grupe, sa kojima razmatra njihove zahteve kada je u pitanju kreiranje spoljne politike. S obzirom na pohvale njegove nominacije i od strane konzervativnih glasova, čini se da bi Entoni Blinken kao državni sekretar mogao da zadobije širu podršku, čemu zasigurno doprinosi i njegova bogata biografija.

Nakon studija na Harvardu i Kolumbiji, Blinken je radio kao advokat i kratko kao novinar. Služio je u Savetu za nacionalnu bezbednost tokom Klintonove administracije, a neko vreme je proveo i na Kapitol Hilu, kao šef osoblja u Komitetu Senata za spoljnu politiku, na čijem čelu se nalazio upravo Džozef Bajden. Za vreme mandata Baraka Obame, Blinken je služio kao zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost i zamenik državnog sekretara.

Uz to, Blinken je bio istaknuta ličnost tokom Bajdenove predsedničke kampanje, posebno kada su u pitanju spoljnopolitička pitanja. Kao jedan od osnovnih ciljeva ističe potrebu obnavljanja savezništava urušenih za vreme mandata Donalda Trampa, a takođe je i jedan od najvećih zagovornika vraćanja Sjedinjenih Država u Iranski nuklearni sporazum.

Kako piše Politico, Blinken neće biti jedini stručnjak u oblasti spoljne politike u vrhu državne administracije. Mesto savetnika za nacionalnu bezbednost bi trebalo da pripadne Džejku Salivanu, pomoćniku državnog sekretara u administraciji Hilari Klinton, koji je neko vreme bio i savetnik za nacionalnu bezbednost za vreme Bajdenovog potpredsedničkog mandata.

Bivši diplomata, i to sa 35 godina iskustva, Linda Tomas-Grinfild, će biti nominovana na mesto ambasadora u Ujedinjenim nacijama. Bivši ambasador u Liberiji i pomoćnik državnog sekretara za afrička pitanja, takođe ima i značajno iskustvo u oblasti ljudskih resursa što može pomoći Bajdenu u obnavljanju duha među američkim diplomatama, s obzirom da mnogi smatraju da su oni prethodnih godina bili zapostavljeni.

U utorak se očekuju i formalne nominacije, a sudeći po ovim izborima, nema sumnje da će Bajdenova administracija posvetiti dosta pažnje međunarodnoj politici, kao i da na ovom polju slede izvesne promene.


Ivana Milićević