Projekat „Američki izbori 2016“, koji sprovodimo od februara ove godine, se zvanično završava poslednjeg dana decembra ove godine. Iako se poslednja projektna aktivnost desila sredinom novembra, završne radnje će trajati do kraja decembra. Ovde je važno napomenuti da ćemo dodatnu aktivnost, koja je komplementarna sa projektnim aktivnostima ali nije deo projekta, sprovesti tokom januara i političke tranzicije u SAD. O tome nešto kasnije.

Na kraju projekta bismo hteli da objavimo kratak izveštaj o projektu, kao i da uputimo zahvalnice onima koji su doprineli da ovaj projekat bude sproveden u svom okviru i nivou kvaliteta.

Od februara ove godine smo u okviru projekta organizovali veliki broj tribina, panela i okruglih stolova koji su tematski pratili preliminarne izbore u dve najveće stranke u SAD, nacionalne konvencije, kao i kampanje predsedničkih kandidata. Takođe, pored ovih aktivnosti, važno je istaći publikacije koje smo objavili u okviru ovog projekta, a to su: drugo dopunjeno izdanje Pojmovnika američkih izbora; i pamflet Američki izbori 2016 koji je dnevni list DANAS distribuirao uz svoje vikend izdanje. Izuzetno smo ponosni na veoma uspešnu letnju školu „Američki izbori i pop kultura“, kao i na X Regionalni seminar politikologa koji se ove godine bavio temom projekta. Na samom kraju, kao kruna projekta, u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu smo organizovali izbornu noć u Beogradu, što je bio jedan od najbrojnijih sličnih događaja van teritorije SAD te noći.

Portal www.americkiizbori2016.rs je bio centralno mesto projekta. Na portalu je plasirano skoro 1000 objava, od kojih je oko 300 najvažnijih vesti preuzetih iz SAD od najrelevantnijih izvora. Imali smo i više od 100 ozbiljnih analiza vezanih za sve procese u okviru izborne trke za predsednika SAD. Najveća posećenost je zabeležena u toku izbornog dana i noći 08. novembra, kao i sledećeg dana nakon izbora. U oba dana smo imali po oko 10.000 poseta iz Srbije i regiona, što je u datim okvirima veoma dobar pokazatelj za nas.

Projekat smo ocenili kao veoma uspešan. Trudili smo se da na najbolji način približimo izborni proces u SAD javnosti u Srbiji, i da je snabdemo objektivnim i stručnim analizama. Želja nam je da nadogradimo ovaj poduhvat, i nastavimo sa približavanjem američke politike našoj stručnoj, akademskoj i javnosti uopšte.

Ovom prilikom bismo još jednom želeli da se zahvalimo našim donatorima, ambasadi SAD u Beogradu i Balkanskom fondu za demokratiju. Takođe, želimo da se zahvalimo sportskom centru Milan Gale Muškatirović koji je dao značajan doprinos razvoju i implementaciji projekta. I na kraju, ogromnu zahvalnost dugujemo volonterima sa FPN-a koji su cele godine radili sa nama i učestvovali u svim projektnim aktivnostima.

Dodatna aktivnost: Kao što je napomenuto na početku teksta, ovim putem najavljujemo dodatnu aktivnost vezanu za izbore u SAD. Naime, predstavnik projektnog tima će u januaru boraviti u SAD tokom stupanja na dužnost 45. predsednika SAD, tj. u danima pre i posle inauguracije, u okviru programa koji obezbeđuje praćenje političke tranzicije u SAD. Stoga, najavljujemo detaljne i česte izveštaje sa lica mesta na našem sajtu, pa vas pozivamo da nas pratite u tom periodu.

Hvala vam na poverenju i praćenju.