Prilikom posete klinici „Mejo“ (Mayo) u Minesoti, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens (Mike Pence) nije nosio zaštitnu masku. Prema navodima reportera koji su pratili posetu Pensa, svi prisutni tokom obilaska, uključujući direktora Administracije za hranu i lekove Stivena Hana (Stephen Hahn), poštovali su pravila klinike.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), potpredsednik je nezaštićenog lica obišao i centar za doniranje krvi i krvne plazme, koji se nalazi u okviru ove ustanove. Iako je izbegao rukovanje i umesto toga se sa osobljem pozdravio laktom, Pens nije nosio masku dok je razgovarao sa upravom klinike, kao i sa jednim zaposlenim, koji je donirao krvnu plazmu nakon što je ustanovljeno da je zaražen virusom korona krajem marta.

Pens, koji predvodi operativnu grupu predsednika Donalda Trampa za virus korona, kasnije je rekao novinarima da ne nosi masku jer se često testira na Covid-19. „Kao potpredsednik SAD, redovno se testiram na virus korona, kao i svi oko mene“, objasnio je Pens pozivajući se na preporuke američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kojima se navodi da nošenje maske sprečava da oni koji su već zaraženi nesvesno šire virus. „S obzirom na to da nemam virus korona, mislio sam da je ovo dobra prilika da budem ovde, porazgovaram sa istraživačima i ovim neverovatnim zdravstvenim radnicima, pogledam ih u oči i kažem im hvala“, dodao je Pens. Da to što je Pens odustao od nošenja maske „nije greška“, izjavila je portparolka potpredsednika Keti Miler (Katie Miller).

Pens je bio upoznat sa protokolom u vezi sa nošenjem maski pre dolaska, saopštila je uprava klinike na Tviteru. Međutim, objava je naknadno izbrisana. Uskoro je usledila nova poruka u kojoj je potpredsedniku SAD zahvaljeno na poseti.

Od 13. aprila, nošenje maske ili prekrivanje lica na klinici u Ročesteru je obavezno. „Ako pacijent ili posetilac nemaju masku, klinika Mejo će im obezbediti jednu“, navodi se na zvaničnom sajtu klinike. Uputstva su zasnovana na preporukama Trampove administracije koja je početkom aprila apelovala da se u javnosti nose maske. Ipak, najavljujući nove preporuke, predsednik Donald Tramp je u više navrata naglasio da preporuke nisu obavezujuće.

Sjedinjene Američke Države su do danas zabeležile preko milion slučajeva obolelih od Covid-19, dok je smrtnih preko 50.000.


Ivana Vulović