Spikerka Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, u nedelju je nagovestila da će u toku ove sedmice sazvati sednicu Kongresa, povodom odluke Donalda Trampa da ne odobri dodatno finansiranje Američke poštanske službe (USPS) u vrednosti od 25 milijardi američkih dolara, koje bi učinilo glasanje putem pošte mogućim.

Po rečima Pelosi, suprotstavljanjem predsednika SAD predlogu Demokrata ugroženi su novembarski izbori. Ona je istovremeno nazvala njegove odluke „kampanjom sabotaže izbora, koja će, manipulišući poštanskom službom, obespraviti glasače“. U tom pogledu, predstavnici Demokratske partije najpre okrivljuju čelnika poštanske službe Luisa Dedžoja, koji je prema njihovim rečima „nadgledao značajne promene unutar agencije koje su dovele do zaostajanja i prekida u službi“. Oni upozoravaju da su pomenuta zaostajanja u radu odložila dostavu lekova veteranima i ugroženim starim licima.

Na sednici koju je najavila Pelosi biće predstavljen akt predsedavajuće kongresnog Odbora za nadzor i reforme, Karolin Maloni, kojim se zabranjuju bilo kakve promene u poslovanju ili nivou usluga Poštanske službe. Očekuje se da Kongres o ovom predlogu glasa u subotu.

Pelosi i Maloni su u nedelju pozvale Luisa Dedžoja, zajedno sa predsednikom upravnog odbora američke pošte Robertom Dankanom, na „hitno saslušanje“ pred kongresnim komitetom koje će se održati 24. avgusta, u danu kada započinje Nacionalna konvencija Republikanske partije. Ovo saslušanje održava se gotovo mesec dana nego što je to prvobitno planirano, što se opravdava „zabrinjavajućim prilivom izveštaja o velikim kašnjenjima“ u okviru pošte.

Neki demokratski članovi kongresa urgirali su u ponedeljak na FBI da započne istragu o odlukama Dedžoja i upravnog odbora Američke poštanske službe, insinuirajući da je prekršen zakon ukoliko su ovi bili „motivisani ličnim finansijskim razlozima“ ili težnjom da se operativnim promenama u okviru USPS oteža glasanje na novembarskim izborima.

Vođa manjine u Predstavničkim domu, republikanac Kevin Makarti, tvrdi da se Demokrate fokusiraju na službu pošte nakon nemogućnosti da sa Belom kućom postignu dogovor oko novog paketa pomoći povezanog sa virusom korona. „Republikanci su stopostotno posvećeni osiguravanju fer izbora. Bilo da Amerikanci odluče da glasaju lično – za šta doktor Fauči tvrdi da je sigurno – ili u odsustvu, imam potpuno poverenje u integritet našeg izbornog procesa,“ izjavio je Makarti.

Podsećanja radi, početkom avgusta postignut je dogovor između predstavnika demokrata i Bele kuće o pomoći Američkoj poštanskoj službi u iznosu od 10 milijardi dolara. Pregovori su nakon toga zapali u krizu, jer su Demokrate uporno zagovarale veće trošenje sredstava, dok su Republikanci zauzeli suprotno stanovište. Do pokušaja da se pregovori obnove došlo je prethodne srede, ali bezuspešno.


Nikola Lukić