Predsednik Donald Tramp ( Donald Trump) dao je u ponedeljak izjavu u kojoj insistira na tome da će odluka o ponovnom otvaranju države biti doneta kada on oceni da su se stekli uslovi za to. Tramp je podvukao da se ovakvo složeno pitanje ne može rešavati na nivou guvernera i da jedini prerogative za to ima predsednik. Ponovio je da ima odličnu saradnju sa svim guvernerima i da se samo zajedničkim snagama može virus pobediti.

Izjava predsednika Trampa čini se kontradiktornom u odnosu na pre nekoliko dana. Naime, u nedelju, Tramp je poručio saveznim državama „da se dešavaju velike stvari i da nema prostora za izgovore“, da državne i lokalne vlasti treba da preuzmu vodeću ulogu u upravljanju krizom, te da je federalna vlada tu da pomogne na putu oporavka države. Tramp je zaključio da „države mogu da rade šta žele, ali da ih on može preglasati ako želi“. Međutim, eksperti iz oblasti prava sugerišu da predsednik ima manja ovlašćenja nego što on to misli, te da mora poštovati podeljena ovlašćena između njega i lokalnih vlasti.

Tramp sa nestrpljenjem očekuje otvaranje američke ekonomije, koja je do sada već ostvarila značajne gubitke. Njegovi pomoćnici sve češće ispituju kakve su mogućnosti da se Amerika otvori u bliskoj budućnosti, te da je cilj da to bude 1.maj. Pesimističnije prognoze dolaze od zdravstvenih stručnjaka koji smatraju da će  po otvaranju jednog dela društva ogroman deo stanovništva morati da ostane u izolaciji.

Kako prenosi Politico, guverneri Konektikata, Nju Džersija, Pensilvanije i Roud Ajlenda složili su se da će problemi biti rešeni jedino regionalnom saradnjom među državama, te da se zdravlje ne može žrtvovati da bi se spasila ekonomija.


Danilo Savić