Prema prvim rezultatima, na jučerašnjim preliminarnim izborima u Viskonsinu pobede su odneli Ted Kruz među republikancima i Berni Sanders među demokratama.

Iako Viskonsin ne nosi veliki broj delegata, 42 kod republikanaca i 86 kod demokrata, izbori u ovoj državi su imali ogroman značaj. Pobedom bi se Tramp znatno približio republikanskoj nominaciji, dok bi eventualnim porazom Berni Sanders izgubio „momentum“ i prekinuo niz pobeda koje je od 22. marta ostvario u Ajdahu, Juti, Wašingonu, na Havajima i Aljasci. Ipak, preliminarni izbori u Viskonsinu nisu bili po volji favorita.

Ubedljivu pobedu među republikancima odneo je Ted Kruz sa osvojenih 48.3% glasova. Iza njega su Donald Tramp sa 35.1% i Džon Kejsih sa 14.1% glasova. Pobeda Kruza je još i veća ukoliko se uzme u obzir da je sistem preliminarnih izbora u Viskonsinu ustrojen tako da pobednici u kongresnim distriktima „nose sve“. Prema 99% obrađenih podataka Kruz ima sigurnih 33 delegata, Tramp 3, dok je Kejsih ostao bez delegata. Takođe, ovo su posle Teksasa tek drugi „otvoreni“ izbori na kojima je Kruz odneo pobedu (otvoreni izbori podrazumevaju da pravo glasa imaju ne samo republikanci, već i nezavisni glasači i demokrate). Mnogi su uoči jučerašnjeg glasanja govorili o Viskonsinu kao Trampovom „Vaterlou“, gde bi u slučaju poraza mogućnost osvajanja neophodnih 1237 delegata pre Republikanske konvencije sveo na minimum. Čini se i da nisu daleko od istine. Sa druge strane, Kejsih je u obraćanju nakon objave rezultata najavio da ostaje u trci i da ne nema nameru da se povuče.

Kada je reč o demokratama pobedu je, uprkos suprotnim predviđanjama u gotovo svim istraživanjima, odneo Berni Sanders. Moglo bi se reći da je na taj način sebi „produžio život“. Sanders je na osnovu obrađenih 99% glasova osvojio 56.5% glasova, dok je za Hilari Klinton glasalo 43.1% izašlih građana Viskonsina. Međutim, razlika u osvojenim delegatima nije toliko značajna kao kod republikanaca jer demokratski preliminarni izbori ne poznaju sistem „pobednik nosi sve“. Tako je Sanders osvio sigurnih 45 delegata, a Klinton 31. Ukoliko pogledamo ukupan skor, Hilari Klinton je do sada na izborima osvojila 1274 delegata, što je uz 469 „super delegata“ dovodi jako blizu 2382 delegata potrebnih za demokratsku nominaciju. Sanders je osvojio 1025, ali mu sigurnu podršku daje samo 31 „super delegat“ i ostaje mu da se nada čudu i pobedama u gotovo svim narednim državama, uključujući i Njujork i Kaliforniju, gde, bar za sada, ne stoji baš najbolje.

Republikancima sada sledi dvonedeljna pauza do preliminarnih izbora u Njujorku, dok demokrate već 9. aprila nastavljaju trku u Vajomingu.