Predsednik Tramp je prikupio više glasova Latino populacije u nekoliko ključnih država, nego što je to bio slučaj 2016. godine, pokazuju rezultati nacionalne CNN ankete.

Predsedniku Trampu je pripalo oko polovine glasova ove popoulacije na Floridi, u kojoj je pobedio, u odnosu na 35% na izborima 2016. godine. Podrška Latino populacije Demokratama je opala – sada je oko polovine, dok je na izborima 2016. godine podrška Hilari Klinton bila čak 62%. Latino glsači iz Džordije i Ohaja su više podržali Donalda Trampa, a promena u podršci demokrata je značajna. Bajden je dobio podršku od samo 16% u Džordžiji, u odnosu na 40% Hilari Klinton, dok je u Ohaju podrška 24%, naspram 41% 2016. godine.

U Arizoni je situacija drugačija u odnosu na druge države, te je Bajden ovde ostvario značajnu pobedu, a Latino glasači su mu dali dva puta veću podršku nego predsedniku Trampu. Hilari Klinton je u Arizoni takođe ostvarila pobedu 2016. godine.

Mlađi birači su većinom svoju podršku pružili Bajdenu. U Vinskonsinu i Pensilvaniji, približno dve trećine glsača do 30 godina je dalo svoj glas za Bajdena, a slično je i u Ohaju gde je svaki 3 do 5 mladi glasač bio uz Bajdena. Tramp je izgubio podršku ove grupe u ovim državama u odnosu na 2016. godinu.

Bajden je imao uspeha na Floridi da dobije veću podršku u grupi glasača preko 65 godina (oko 40%) i neopredeljenih (malo više od 50%) u odnosu na Hilari Klinton, ali ipak ne dovoljno da i osvoji ovu državu na izborima. U Arizoni, bivši potpredsednik je dobio podršku nešto više od 50% neopredeljenih, što je značajni porast u odnosu na 2016. godinu.

Izvor: CNN