Predsednik Donald Tramp je u nedelju ujutru na svom tviter nalogu podelio video u kome je jedan od njegovih podržavalaca, učesnik u paradi u vozilima za golf na Floridi, dva puta uzviknuo “Moć belaca!”, podižući pesnicu u vazduh.

“Hvala sjajnim ljudima iz Vilidžesa”, poručio je Tramp okupljenima. “Radikalna levica ne čini ništa, demokrate će pasti na jesen. Korumpirani Džo je gotov. Vidimo se uskoro!!!”

Nakon par sati predsednik je obrisao tvit.

Tokom parade duž staze su se okupili i Trampovi protivnici sa natpisima poput “Tramp zatucan i rasista” ili “Tramp belo đubre”, a jedan od njih snimio je i pomenuti video uz komentar “Evo vidite, ‘moć belaca’.”

“Predsednik Tramp jako voli Vilidžes. On nije čuo šta je izjavljeno u videu. Ono što je video jeste izrazit entuzijazam među njegovim brojnim pristalicama”, poručio je Džad Dir, portparol Bele kuće.

Pre nego što je tvit obrisan, oglasio se i senator iz Južne Karoline, Tim Skot, jedini Latinoamerikanac u Republikanskoj konferencije, nazvavši tvit “nedopustivim”. On je za CNN izjavio da “To se ne dovodi u pitanje. Nije trebalo to da podeli i trebalo bi samo da ukloni video”.

Video podeljen u nedelju poslednja je u nizu Trampovih objava koja sadrži uznemirujuće rasističke poruke. Sličnu poruku poslala je i viša savetnica njegove kampanje Mercedes Šlap, podelivši na svom tviter nalogu video u kome čovek testerom rasteruje okupljene koji protestuju protiv rasizma. Iako je Mercedes kasnije obrisala svoju objavu uz izvinjenje, ovakve poruke sa vrha Trampove kampanje zaista su nesmotrene, posebno s obzirom na činjenicu da bi za Trampov reizbor bilo važno pridobiti poverenje latinoameričkog stanovništva.

Bivši potpredsenik i demokratski predsednički kandidat, Džo Bajden, reagovao je na Trampov tvit u nedelju, ukazavši na činjenicu da je Tramp okupljene na Floridi nazvao “sjajnim”, baš kao što je to učinio i nakon Šarlotsvila”. Bajdenova opaska odnosila se na nemire pod vođstvom “Ujedinjene desnice” koji su se odigrali u avgust 2017. godine, tokom kojih je stotine pobornika superiornosti bele rase i neo-nacista protestovalo zbog uklanjanja spomenika Konfederacije iz ovog grada u Vrdžiniji. Jedna osoba je nastradala prilikom sukoba okupljenih sa kontra-demonstrantima, među kojima je bilo i članova pokreta “Životi crnaca su važni” (“Black Lives Matter”). Tramp je tada kritikovan zbog izjave da je bilo “dobrih ljudi na obe strane”.

“Ovo je borba za dušu nacije – i predsednik je odabrao stranu. Ali budite sigurni: to je borba u kojoj ćemo pobediti”, dodao je Bajden.

Od ishoda borbe o kojoj Bajden govori deli nas još nekoliko meseci, ali čini se da ovakve Trampove objave zaista idu na ruku prognozi bivšeg potpredsednika. Ukoliko želi da ostvati reizbor, Tramp, kao i njegova kampanja, ubuduće bi trebalo da budu pažljiviji pri deljenju objava na Tviteru.


Ivana Milićević