Prvog utorka posle prvog ponedeljka 2020. godine u Americi će, pored predsedničkih, biti održani i redovni dvogodišnji izbori za Predstavnički dom, kao i izbori za trećinu Senata. Iako su sve oči javnosti koncentrisane na predsedničke izbore, koji važe za planetarni događaj, ne treba potceniti važnost ovogodišnjih izbora za Senat. Naime, ove godine jedno je jasno: Demokrate pokušavaju da povrate većinu u Senatu, o čemu je već bilo reči. Shodno tome, izdvajaju se nekoliko potencijalnih država u kojima može doći do promena, ali i nekoliko njih u kojima je trka sasvim neizvesna.

Države u kojima su demokrate bliže pobedi

Kao potencijalne države u kojima je moguća demokratska pobeda i „preotimanje“ trenutno republikanskih mesta, izdvajaju se Kolorado, Mejn, i Džordžija. Republikanski kandidat u Koloradu, Kori Gardner, u poslednje vreme beleži lošije rezultate u odnosu na protivkandidata iz demokratskog tabora. Zanimljivo je to da se Gardner reklamira na, reklo bi se, atipičan način. U svom poslednjem spotu u trajanju od jednog minuta, čak dvadeset sekundi istog jeste isečak jednog od Kenedijevih govora. Dodatno, iako je pokazao veliko slaganje sa stavovima predsednika Trampa, čini se da ovaj senator pokušava u poslednje vreme da se distancira od Trampa, a među prvim republikancima zalagao se i za drugu rundu pomoći pogođenima virusom korona. Takođe je 2019. godine bio jedan od osmorice senatora koji su se zalagali za zakon o dvotrećinskom odobrenju Senata, putem kog bi predsednik Tramp mogao biti sprečen da povuče SAD iz NATO. Gardner će se suočiti sa demokratskim kandidatom Džonom Hikenluperom. Prema trenutnim anketama portala FiveThirtyEight prednost bivšeg guvernera Hikenlupera varira od 5% do 10%. Interesantno je da je Nezavisna etička komisija u junu 2020. godine kaznila Hikenlupera zbog toga što je dva puta prekršio zabranu primanja poklona dok je bio guverner, pa ipak na osnovu istraživanja, izgleda da građani imaju poverenja u njega.

U saveznoj državi Mejn situacija je umnogome slična. Aktuelna senatorka iz Republikanske partije Suzan Kolins trenutno se nalazi u najtežoj borbi za reizbor u svojoj karijeri, a bori se za svoj peti mandat. Kolins trenutno nije u dobrim odnosima sa predsednikom Trampom. To se moglo videti i u skorijem Trampovom tvitu u kome je napisao da dotična Kolins „nije vredna truda“. To je pokazala i time što je bila jedina među republikancima koja nije glasala za izbor Ejmi Koni Baret na poziciji sudije Vrhovnog suda SAD. Ukoliko želi da zadrži mesto u Senatu, Kolins mora da pridobije tradicionalne konzervativne birače i da spreči odliv starih. Njena protivkandidatkinja je Sara Gideon iz Demokratske partije. Po aktuelnim istraživanjima javnog mnjenja Sara Gideon vodi sa razlikom koja se kreće i preko 5%, što uopšte nije zanemarljiva prednost.

Džordžija: borba na dva fronta

Džordžija je na ovogodišnjim izborima za Senat među najznačajnijim država iz prostog razloga jer se vrši izbor oba senatorska mesta. Oboje aktuelnih senatora u ovoj državi su republikanci i bitno je napomenuti da se Dejvid Perdu bori za svoj reizbor, dok se Keli Lefler (Kelly Loeffler) takmiči na specijalnim izborima. Lefler je senatorsko mesto dobila zahvaljujući guverneru Brajanu Kempu koji ju je postavio na ovo mesto nakon ostavke Džonija Ajzaksona, a koji se povukao krajem prošle godine zbog zdravstvenih razloga.

Perduov protivnik je Džon Osof, mladi producent i novinar, član Demokratske partije. Osof se dugo bavi politikom i već je jednom učestvovao na izborima za predstavnika Šestog kongresnog distrikta u Džordžiji 2017. godine, ali je izgubio. Ove godine je u trci za senatorsko mesto i po istraživanjima javnog mnjenja stepen podrške kandidatima varira. Ima onih istražavanja koja pokazuju da Osof zaostaje 6%, ali i onih koji pokazuju njegovu prednost od 5%. Nema sumnje da pobednik neće biti siguran sve do samog kraja. Trka za drugo mesto u ovoj saveznoj državi je još zanimljivija. Pored Keli Lofler u trci se takmiči još jedan  republikanac Dag Kolins, dok je kandidat demokrata Rafael Vornok, protestantski sveštenik. Trenutno stanje u ovoj državi pokazuje ubedljivo vođstvo sveštenika Vornoka, koji vodi čak i sa dvocifrenom razlikom.

Po dosadašnjim istraživanjima ove države su prepoznate kao najverovatnije u kojima može doći do pobede Demokratske partije, međutim one nisu jedine. U nekoliko njih trka je toliko neizvesna i rezultate je gotovo nemoguće predvideti. Neke od tih država su Mičigen, Južna i Severna Karolina, Arizona. Dodatno, treba napomenuti da neke od ovih država imaju još jedan značaj, a to je da su prepoznate kao i kolebljive države, koje imaju ključnu ulogu na nacionalnom nivou odnosno na predsedničkim izborima 3. novembra.


Pavle Janošević