Popularnost aktuelnog predsednika SAD, Donalda Trampa, beleži pad u tzv. crvenim državama, koje tradicionalno glasaju za Republikance, pre svega u Ajovi, Džordžiji i Teksasu. Rezultati istraživanja koje je sproveo Njujork Tajms (The New York Times) govore da je podrška dvojici kandidata, Trampu i Bajdenu, prilično polarizovana po rodnim i rasnim kategorijama.

Prema rezultatima istraživanja, u Ajovi Bajden uživa popularnost 45% građana, dok Tramp beleži 42% podrške. U Džordžiji je rezultat izjednačen te oba kandidata imaju po 45% podrške, dok u Teksasu Tramp vodi sa 46% naspram Bajdenovih 43%. Rezultati takođe govore o velikom rodnom jazu u kontekstu podrške nekom od kanidata, pa tako Tramp nastavlja da se suočava sa kontinuiranim padom popularnosti kod ženske populacije u pomenutim državama. Naime, u Ajovi 14% više žena podržava Bajdena, u Džordžiji, 10%, a u Teksasu, 8%. Da podsetimo, veliki rodni jaz se javio i tokom prethodnih predsedničkih izbora, s tim da je Tramp u svojoj kampanji uspeo da pridobije veliku podršku muške populacije, dok je u trenutnoj konstelaciji snaga Bajden uspeo delimično da izjednači podršku u muškoj populaciji, dok podrška žena konstantno raste.

U Džordžiji i Teksasu podrška je podeljena i po rasnoj liniji. Tramp uživa podršku oko dve trećine belih glasača u Džordžiji i Teksasu, dok je Bajden gotovo “ujedinio” afroameričke glasače u obe države protiv Trampa. Ipak, mnogi glasači u “dominantno beloj” Ajovi i dve tradicionalno konzervativne južne države ne negiraju sistemski rasizam. U svakoj državi, polovina ili više ispitanih smatra da je rasizam u sistemu krivičnog pravosuđa zemlje veći problem od trenutnih nereda, navodi se u rezultatima istraživanja.

Značajna opasnost koja se nazire za republikance u Teksasu je ta što Trampove tvrde imigracione politike sve više odstupaju od stavova građana Teksasa. Tri četvrtine glasača podržava put ka državljanstvu imigranata u zemlji, a od toga 98% su Teksašani mlađi od 30 godina, dok se samo 20% Teksašana protivilo takvom procesu. Teksašani su bili tesno podeljeni oko Trampovog predloga za izgradnju zida na granici sa Meksikom u korist onih koji su to podržavali, ali protivljenje je bilo ogromno među mlađim glasačima, što sve ukazuje na to da će potencijalno u bliskoj budućnosti Teksas prestati da bude tradicionalno republikansko uporište.

Trampova ranjivost čak i u državama naklonjenim republikancima podvlači koliko je nesigurna njegova politička pozicija, manje od šest nedelja pre izbora. Dok se on i Bajden agresivno takmiče za tradicionalno kolebljive (swing) države poput Viskonsina, Pensilvanije i Floride, određene izborne ankete već sugerišu da je Bajden okupio koaliciju dovoljno snažnu da ugrozi Trampa i u tradicionlno republikanskim državama Juga i Srednjeg zapada uz već pomenutu pretpostavku da je Bajden došao u situaciju da čak ugorzi Trampa u Teksasu. Međutim, treba imati u vidu da se procenti podrške kandidatima mogu promeniti u susret izborima, što se moglo uočiti na izborima 2016. godine.


Lazar Subotić