Studentski život na Fakultetu političkih nauka bio je poprilično jednoličan te 2008. godine. Nešto malo živosti u studentske dane unelo je osnivanje studentskog parlamenta i osnivanje većeg broja novih studentskih organizacija. Međutim, sem poneke retke tribine i usamljenog studijskog putovanja, koje se održavalo jednom u 3 godine, studenti nisu imali priliku da ostvare bilo kakve akademski korisne vannastavne aktivnosti.

Sve dok 2008. godine grupa studenata entuzijasta nije rešila da pokrene Seminar studenata Fakulteta političkih nauka. Seminar je bio zamišljen kao trodnevni skup na kome bi studenti i predavači diskutovali o tada veoma aktuelnoj temi, američkim predsedničkim izborima. Bio je april 2008. godine i svet je bio opčinjen promenama koje je Barak Obama obećavao koristeći u kampanji socijalne mreže uz pomoću kojih je, na kraju, došao do odlučujuće prednosti. Glavno pitanje je bilo da li će SAD prvi put imati Afroamerikanca ili ženu za predsednika. Tako je za temu Prvog seminara studenata Fakulteta političkih nauka izabrana tema:“ Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2008. godine“ Studenti su se odazvali u velikom broju i u planinskom domu Rtanj njih skoro 200 sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda je slušalo predavanja dragih i nadaleko čuvenih asistenata Vladimira Vlade Pavićevića i Dragana Živojinovića Žileta.

Nakon ovog velikog uspeha interesovanje je samo raslo i tim entuzijasta sa početka teksta je rešio da organizuje još jedan seminar u oktobru iste godine. 2008. godina je bila godina prekretnica u međunarodnim odnosima. Rat u Gruziji, Olimpijske igre u Pekingu kao kruna uspeha istočnih „tigrova“, uzlet zemalja Latinske Amerike i velika svetska ekonomska kriza izazvana padom berze u SAD su bili su samo neki od događaja koji su obeležili ovu nadasve zanimljivu godinu. Zato je i tema Drugog seminara studenata Fakulteta političkih nauka bila„2008. godina- kraj unipolarnog sveta?“. Predavanja su održali profesori i asistenti sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda, ali i po prvi put politički i geopolitički analitičari i ekonomisti.

Kako je drugi seminar posetilo preko 250 studenata sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda, kao i kolege iz Podgorice, seminar je postajao sve vidljiviji i prepoznatljiviji skup mladih politikologa. Potvrda prepoznatljivosti je usledila već sledeće godine kada je organizatorima seminara Evropski pokret u Srbiji, jedna od najrenomiranijih nevladinih organizacija u Srbiji, ponudila saradnju. Imajući u vidu sve promene koje je 2008. godina donela, kao i neophodnosti prilagođavanja spoljne politike Srbije novim okolnostima na svetskoj sceni, Treći seminar studenata Fakulteta političkih nauka, sad već tradicionalni,  je organizovan u oktobru 2009. godine na temu „Pravci spoljne politike Republike Srbije“. Treći seminar je imao drugačiji koncept jer su se po prvi put, pored klasičnih predavanja, organizovale i žive rasprave eksperata, analitičara, političara, novinara i predstavnika akademske zajednice sa drugih fakulteta iz regiona. Isto tako Treći seminar prerasta i nacionalne okvire, jer po prvi put na njemu u velikom broju učešće uzimaju i kolege iz Banjaluke, Skoplja, Zagreba uz ponovnu posetu kolega iz Podgorice.

Ovakve promene podstakle su osnivače i organizatore seminara da osnuju nevladinu organizaciju Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (u daljem tekstu: CDDRI) kako bi iskoristili iskustva stečena u organizovanju seminara i pokrenuli, kako dijalog i debate o najaktuelnijim temama od velikog značaja za razvoj Srbije, tako i inicijative na regionalnom nivou. Prateći svoj moto „Pokrenuti društvo“, CDDRI već u oktobru 2010. godine u saradnji sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku iz Beograda organizuje Četvrti seminar studenata Fakulteta političkih nauka sa idejom da inicira raspravu o potrebi ulaska u NATO. Zato je i tema Četvrtog seminara bila :“Srbija u NATO?“. Četvrtom seminaru pored već sad ustaljenih gostiju iz sveta politike, političke analize, medija, ekonomije i privrede, prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora, a seminar po prvi put zatvara zvaničnik Republike Srbije Ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Veliki uspeh prilikom pokretanja debate o ovom važnom spoljno političkom i bezbednosnom pitanju CDDRI je iskoristio za pokretanje mnogo šire debate o budućnosti Srbije. Zato je u oktobru 2011. godine organizovan Peti seminar studenata Fakulteta političkih nauka pod nazivom: “Srbija u narednoj deceniji“.Eksperti iz mnogih i raznorodnih oblasti, predstavnici različitih političkih stranaka, novinari, analitičari i studenti iz regiona imali su priliku da ukrste svoja mišljenja na teme od vitalnog značaja za budućnost Srbije i regiona. Seminar je zatvorio tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić koji je ujedno i prvi aktuelni šef jedne države koji se obratio studentima na Seminaru studenta Fakulteta političkih nauka. Fakultet političkih nauka iz Beograda je 2011. godine prvi put pružio podršku organizaciji seminara kroz angažovanje PR tima Fakulteta radi povećanja vidljivosti Seminara.

Novembra 2012. godine Šesti seminar studenata Fakulteta političkih nauka je organizovan na temu „Predsednički izbori u Sjedinjenim američkim državama 2012. godine“. Za razliku od Prvog seminara ovaj put su na seminaru između ostalih govorili i Čarls Kegli i Gregori Rejmond, istaknuti profesori međunarodnih odnosa iz Sjedinjenih Američkih Država, a prvi put je organizovano i direktno praćenje izbornih rezultata u multimedijalnom okruženju praćenjem svetskih medija i direktnim uključivanjem analitičara putem Skype-a. Partner CDDRI na ovom projektu bio je Centar za studije Sjedinjenih Američkih Država iz Beograda.

Tema Sedmog seminara studenata Fakulteta političkih nauka bila je „Zapadni Balkan nakon proširenja Evropske unije 2013. godine“. Kao i na prethodnim Seminarima profesori, analitičari, eksperti za pitanja EU proširenja i studenti analizirali su evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, kao i moguće izazove na tom putu. Sledeći ideju stalnog unapređivanja, Seminar je te godine po prvi put okupio istraživače iz regiona Zapadnog Balkana koji su prezentovali svoje radove iz oblasti regionalne saradnje, a začeta je i ideja o tink-tenku nazvanom „Balkan Think Tense“.

Nakon dužeg bavljenja regionom u novembru 2014. godine fokus se vraća na međunarodnu scenu, pa je tema Osmog seminara studenata Fakulteta političkih nauka bila: “25 godina od pada Berlinskog zida“. Osim analiziranja značaja pada Berlinskog zida, profesori, bivši ambasadori Republike Srbije, analitičari i studenti su diskutovali o uticaju ovog prelomnog istorijskog događaja na odnose na Balkanu, kao i na mogućnost stvaranja novih zidova u Evropi imajući na umu tadašnje sukobe u Ukrajini i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji od strane Evropske unije. Osmi Seminar CDDRI je organizovao u saradnji sa Centrom za spoljnu politiku.

Kako je Seminar studenata Fakulteta političkih nauka svake godine posećivalo preko 400 studenata i alumnista Fakulteta političkih nauka iz regiona, organizatori su se odlučili da preimenuju Seminar u Regionalni seminar politikologa. Deveti regionalni seminar politikologa, u organizaciji CDDRI i Fakulteta političkih nauka iz Beograda, održan je u novembru 2015. godine sa temom: “20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma: trajni mir ili trajni izazovi?“. Učesnici iz regiona su imali priliku da diskutuju o dometima postignutog mira, ali i da po prvi put čuju o samom mirovnom procesu od neposrednih učesnika, kao i da uče iz iskustva novinara o izveštavanju u kriznim područjima. Svojevrstan „razgovor sa istorijom“ je pružio učesnicima Seminara neprocenjiv uvid u iskustva iskusnih profesionalaca i potvrdio već poznatu činjenicu da su iskustva iz prakse preko potrebna studentima političkih nauka u regionu. Sa željom da pomognu u afirmisanju mladih profesionalaca, organizatori su priredili i okrugli sto na kome su mladi akademci prezentovali svoje radove i diskutovali na teme vezane za pitanja postizanja održivog mira na ovim prostorima.

Kroz Regionalni seminara politikologa je za poslednjih devet okupljanja prošlo preko 3500 studenata,  na različite teme govorilo je preko 100 eminentnih gostiju, profesora, asistenata, eksperata, državnih zvaničnika, diplomata, novinara, političara i aktivista. Regionalni seminar politikologa ne bi mogao da raste i razvije se u najveći skup politikologa u Evropi bez podrške partnera i donatora od kojih su samo neki: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Ambasada Kraljevine Norveške, fondacija Fridrih Ebert, Balkanski fond za demokratiju i drugi.

CDDRI će u novembru 2016. godine organizovati jubilarni Deseti regionalni seminar politikologa na temu „Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine“.