Iako su se predsednički izbori održali pre gotovo tri nedelje, borba za svaki glas i dalje traje. Trampova administracija, kako je i najavila, podnela je nekoliko tužbi kako bi osporila izborne rezultate. Jedna od spornih država, po stavovima Donalda Trampa, bila je i Pensilvanija.

Naime, sudija u Pensilvaniji je odbacio tužbu Trampove kampanje kojom su se nastojali poništiti milioni glasova koji su pristigli poštom. Sudija po imenu Metju V. Bran rekao je da je tužba koja se temeljila na nepravilnostima u glasanju bila „u potpunosti bez osnova“, navodi BBC. Takođe, sudija napominje da je Trampova kampanja ovakvom tužbom pokušala da obespravi skoro 7 miliona glasova američkih građana.

Tramp i dalje nije zvanično priznao izborne rezultate tj. izborni poraz. Od kad su glasovi prebrojani aktuelni predsednik podnosi tužbe i okrivljuje demokrate da su „izbori pokradeni“. Istini za volju, pravnu borbu mu omogućavaju američki Ustav i izborni zakoni. Ono što je interesantno – Tramp uporno tvrdi da je Bajden pobedio zbog rasprostranjene izborne prevare ne pružajući, i dalje, nikakve konkretne dokaze za to.

U ovoj, na kraju neosnovanoj tužbi, Trampova kampanje navela je da je savezna država Pensilvanije prekršila odrednicu američkog Ustava o jednakoj zakonskoj zaštiti jer se nekim glasačima dozvoljavalo da isprave greške na svojim listićima, dok savezne države u kojima su upravljali republikanci to nisu dozvoljavale. Sudija je rekao da čak i ako ovo jeste slučaj, što nije, „Republikanci su ovog puta zaista otišli predaleko“.

Nekoliko republikanaca pozvalo je aktuelnog predsednika Trampa da popusti i da nakon svih iscrpljenih pravnih mogućnosti u državi konačno prihvati izborni poraz i čestita pobedu svom protivkandidatu demokrati Džou Bajdenu. Imajući u vidu karakter Donalda Trampa ovo se neće tako lako dogoditi. Ipak, Trampu ostaje sve manje sredstava koje može priložiti kako bi izborni rezultat preokrenuo u svoju korist.

Ono što je takođe zanimljivo je i da je Trampov advokat Rudi Đulijani najavio da će podneti žalbu na presudu i rekao da „ovakva odluka suda pomaže našoj strategiji da ekspeditivno stignemo do Vrhovnog suda SAD“, prenosi BBC. Takva najava samo potvrđuje to da Tramp sigurno neće odustati dok u potpunosti ne iscrpi baš sva moguća pravna sredstva.

Podsetimo, Pensilvanija je jedna od država takozvanog „plavog zida“ i ove godine je opet poplavela, Bajden u ovo saveznoj državi ima prednost više od 80.000 glasova što mu donosi svih 20 elektora koliko Pensilvanija nosi.


Minja Rogan