Nekoliko nedelja posle famoznih izbora započela je tranzicija ka Bajdenovoj administraciji. Sam Bajden je već do sada manje više predložio članove za svaki resor u svojoj administraciji. Međutim, sve do inauguracije funkciju predsednika će i dalje obavljati Donald Tramp, za koga se ovih dana vezuje jedna zanimljiva glasina. Naime, objavljena je informacija da će predsednik Tramp pomilovati novinara Džulijana Asanža, glavnog urednika portala „Vikiliks“. Ovu informaciju objavio je na svom Tviter nalogu američki pastor i političar Majk Berns (Mike Burns), koji je veoma blizak Trampu, ali je kasnije tvitovao da informaciju treba uzeti sa rezervom jer nema pouzdanog izvora.

 

Ubzo nakon ovoga reagovao je i Edvard Snouden napisavši: „Zaista se nadam da je ovo istina. Slučaj protiv Asanža zasnovan je na pravnoj teoriji koja bi kriminalizovala rad svakog novinara, kako u svojoj zemlji, tako u inostranstvu“. Međutim, Snouden je brzo obrisao tvit. Ova informacija i dalje nije potvrđena od strane zvaničnih izvora.

Džulijan Asanž je trenutno u zatvoru u Velikoj Britaniji, dok zvaničnici Vašingtona pokušavaju da izdejstvuju ekstradiciju zbog kršenja Zakona o špijunaži. Asanž je u periodu od 2012. do 2019. godine koristio je politički azil koji mu je obezbedio Ekvador u svojoj ambasadi u Londonu. Britanske vlasti su još tada saopštile da neće dozvoliti da Asanž napusti zemlju jer su istrajni u nameri da ga isporuče.

Asanž je uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je prethodno Ekvador ukinuo politički azil posle sedam godina i oduzeo državljanstvo. Od tada se Asanž nalazi u zatvoru u Londonu, dok se očekuje ekstradicija. Potencijalno pomilovanje novinara koji je pomogao u razotkrivanju američkih ratnih zločina u Iraku i Avganistanu verovatno će uznemiriti dolazeću Bajdenovu administraciju, čiji su članovi Asanža nazvali „visokotehnološkim teroristom“.


Pavle Janošević