Prema informacijama lista The New York Times, nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Država, Džozef Bajden, pobedio je na preliminarnim izborima u američkoj saveznoj državi Virdžiniji. ostvarivši ubedljivu pobedu sa 53.3% (približno 706.000 glasova) od ukupnog broja glasova, odnosno 66 delegata (do sada uračunatih). Odmah posle njega po broju glasova, dolazi Berni Sanders sa 23.3% (približno 306.000 glasova) odnosno 31 delegata. Zatim slede Elizabet Voren sa 10.8% glasova i osvojena 2 delegata, te Majkl Blumberg sa 9.7% glasova, koji nije uspeo da osvoji nijednog delegata. Virdžinija nosi 99 delegata i to je čini jednom od važnijih država u kojima su se kandidati borili za delegate.

Treba imati u vidu da su i istraživanja javnog mnjenja predviđala Bajdenovu pobedu. Istina, ne toliko ubedljivu. Njegova pobeda, uz sve ostale koje je ostvario tokom „Super utorka“, tumači se u pojedinim američkim medijima kao dobar put da se udahne novi život u kampanju, koja je tokom januara i prve polovine februara zapala u probleme širom zemlje. Ostvareni rezultat, prema listu Vox, nije veliki šok i smatra se da je sada Bajden u poziciji da bude ozbiljan takmac Sandersu u borbi za demokratsku nominaciju.

Sada više nema sumnje da su odustajanja Pita Butidžidža i Ejmi Klobučar konsolidovala tabor tzv. umerenih demokrata, kao i da su se njihovi glasovi, u najvećoj meri, prelili upravo nekadašnjem američkom potpredsedniku. Trka se zahuktava posle „Super utorka“ i samo do kraja marta biće raspoređeno više od hiljadu delegata.


Jovan Rađević