TV debate predsedničkih kandidata postale su sada već decenijama stara tradicija koja je neodvojiva od samog procesa izbora budućeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Tradicija televizijskih debata je započeta septembra 1960. godinu u CBS-ovom studiju u Čikagu, kada su se  Ričard Nikson i Džon Kenedi susreli pred TV kamerama kako bi diskutovali o svojim idejama i izbornim programima. Postala je praksa da se pred izbore održe 4 debate, od kojih u 3 učestvuju predsednički, a u jednoj potpredsednički kandidati. Za ovogodišnje izbore je, takođe, planirano da se organizuju tri predsedničke debate. Prva je trebalo da se održi 29. septembra na Univerzitetu Notr Dam u Notr Damu (Indijana).

Međutim, usled zabrinutosti zbog pandemije virusa korona prva predsednička debata je preseljena u Klivlend, država Ohajo, saopštili su organizatori. Komisija za predsedničke debate, neprofitna organizacija koja decenijama vodi izborne debate, objavila je juče da će Case Western Reserve University i Klinika Klivlend (Cleveland Clinic) biti domaćini prve predsedničke debate 29. septembra između aktuelnog  predsednika Donalda Trampa i bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena. Debata će se održati na Kampusu za zdravstveno obrazovanje (Health Education Campus), zajedničkom projektu Case Western-a i Klinike Klinveld. Univerzitet Notr Dam u Saut Bendu, Indijana, objavio je da se povlači iz uloge domaćina usled zabrinutosti zbog pandemije.

Predstavnici Case Western-a izjavili su da će njihovo partnerstvo sa klinikom učiniti organizaciju debate izvodljivom. Univerzitet sa sedištem u Ohaju je dodatno objasnio kako će sprovoditi procedure za ublažavanje rizika pred samu debatu. Neke od mera koje pominju jesu ograničavanje veličine skupa i održavanje udaljenosti na mestima za sedenje. Univerzitet će uskoro u saopštenju objaviti više detalja vezanih za mere ublažavanja rizika, a same mere zavisiće od stanja pandemije.

Ovo je već druga od tri predsedničke debate koja je premeštena usled pandemije virusa korona. Druga debata, koja je zakazana za 15. oktobar, biće održana u Majamiju, nakon što je prošlog meseca univerzitet u Mičigenu (University of Michigan) odustao. Treća debata zakazana je za 22. oktobar na Univerzitetu Belmond (Belmont University) u Nešvilu, Tenesi.

Same debate su svojevrstan spektakl koje je na televizijskim ekranima prati milionski auditorijum. Smatra se da u neizvesnim predsedničkim nadmetanjima imaju poseban značaj. U takvim okolnostima jedan trenutak nepažnje, pogled na sat, grickanje usne ili nesigurnost prilikom odgovora na pitanje mogu kandidate da koštaju predsedničke funkcije. Zato poslovično samouvereni Donald Tramp željno iščekuje predsedničke debate jer veruje da mu upravo ova sučeljavanja mogu pomoći da preokrene tok izborne trke. Isto ističe i Džozef Bajden, mada se u debatama tokom trke za demokratsku nominaciju pokazalo da mu direktno sučeljavanje argumenata nije najjače oružje.


Pavle Janošević