Američki državni sekretar Majk Pompeo prethodnih dana isticao je da SAD neće dozvoliti Iranu da kupuje konvencionalno oružje, nakon što UN zabrana istekne u oktobru ove godine.  Pompeo tvrdi da će upotrebiti sva dozvoljena diplomatska sredstva kako bi stao na put razvoju takvog scenarija. Sjedinjene Američke Države su se 2018. godine povukle iz Iranskog nuklearnog sporazuma (JCPOA), koji je trebalo da spreči Iran da razvije nuklearno oružje. Zauzvrat, Iran bi bio oslobođen ekonomskih sankcija. Kao deo dogovora, UN embargo na oružje Iranu ističe u oktobru 2020. Pompeo, s druge strane, tvrdi da su SAD i dalje strana potpisnica Iranskog nuklearnog sporazuma (JCPOA), uprkos Trampovom povlačenju iz sporazuma, nakon čega je usledilo i vraćanje teških sankcija Iranu.

Pozivajući se na rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Trampova administracija nastoji da osigura dalji embargo na oružje Iranu. Međutim, iako rezolucija poznaje SAD kao stranu u sporazumu, jasno je navedeno da će se Sjedinjene Američke Države uzdržati od ponovnog uvođenja sankcija i da će Iran vraćanje sankcija videti kao osnovu za prestanak izvršavanja svojih obaveza koje proističu iz JCPOA.

,,Nažalost, prethodna administracija je smatrala da će par meseci od sada biti savršen datum kada iranska vlada može početi da nabavlja konvencionalno oružje širom sveta“, rekao je sekretar. ,,Predsednik je pričao o tome ranije u svojoj kampanji, o ovom ,,ludom” Iranskom nuklearnom sporazumu, čiji jedan od glavnih nedostataka jeste činjenica da one odredbe koje sprečavaju Iran da nabavi oružje koje može proizvesti mnogo više uništenja ističu veoma brzo“, nastavio je Pompeo.

Elizabet Voren, senatorka iz Masačusetsa i bivša kandidatkinja za demokratsku nominaciju, na Tviteru je napisala da ,,međunarodna zabrana isporuke oružja u/iz Irana ističe u oktobru. Kako bi produžila ovaj embargo na oružje, Trampova administracija iznenada tvrdi da su SAD strana tog istog Iranskog sporazuma koji je napušten. To nema nikakvog smisla. Odlučite se.“

Iz Rusije stiže sličan odgovor. Kako navodi Sputnik, „što se tiče produžetka trenutnog posebnog režima za isporuku oružja i vojne tehnike u Iran i iz Irana, to pitanje je za nas rešeno od trenutka usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti 2231. Taj poseban režim će, posle petogodišnjeg roka, isteći u oktobru 2020. godine i ne može doći do odstupanja od te odluke“, rekao je Sergej Rjabkov, zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije.

Po ovom pitanju, na tviteru se oglasio i iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif.

Iranski ambassador u UN smatra da bi produžavanje embargo na oružje predsavljalo kršenje međunarodnog prava i da ,,svetske države neće to prihvatiti i neće dozvoliti da budu saučesnici u akciji koju Amerikanci preduzimaju.’’

I zaista, možda bi SAD trebalo da se odluče, kako kaže Voren, i da ili počnu sa potpunom primenom rezolucije 2231 ili da bar prestanu sa njenim selektivnim sprovođenjem, kako ne bi došlo do daljeg pogoršanja situacije u odnosima između SAD i Islamske Republike Irana.


Ivana Janković