Prošle nedelje, predsednik Tramp je izazvao značajne reakcije u SAD pozivajući na odlaganje predsedničkih izbora zakazanih za 3. novembar. Iako predsednik ne može odložiti glasanje, već je Kongres taj koji određuje datum izbora, predsednik Tramp je doveo u sumnju izborne rezultate ukoliko bi glasanje bilo održano putem pošte. On smatra da bi ovakvo glasanje pogoršalo poverenje Amerikanaca u integritet izbornog procesa jer bi postojala mogućnost da veliki broj glasova na taj način bude pokraden, ali i da bi moglo doći do zloupotrebe izbornih rezultata i vršenja stranog uticaja.

Sa strane Demokratske partije stiglo je protivljenje ovakvom predlogu, a čini se da ideja o odlaganju izbora nije popularna ni kod glasača. Rezultati tri nove ankete ove nedelje pokazuju da se Amerikanci snažno protive odlaganju izbora, čak i pored krize javnog zdravlja. Prema istraživanju Reuters/Ipsos, čak 66% registrovanih birača potivi se kašnjenju izbora, dok ih je samo 23% podržalo (11% nije bilo sigurno). Slični su i rezultati ankete The Economist/YouGov gde samo 15% birača podržava odlaganje izbora, a 66% njih se protivi i 19% nije sigurno u svoj stav. Istraživanje Politico/Morning Consult je predložilo svojim ispitanicima tri odgovora na pitanje kako se osećaju zbog odlaganja izbora – odložiti izbore, održavanje izbora prema rasporedu, sa uglavnom ličnim prisustvom ili održavanje izbora po rasporedu, ali većinom glasanje putem pošte. Većina ispitanika se protivila odlaganju te je samo 7% podržalo odlaganje izbora, dok je 86% anketiranih smatralo da izbori treba da odtanu po rasporedu, na ovaj ili onaj način.

Jasno je da je manje više ujednačen stav da izbore ne treba odlagati, ali je izgleda mišljenje Amerikanaca o razlozima ovakvog predloga predsednika Trampa podeljeno. Među republikancima preovladava mišljenje da je Trampov tvit bio vođen strahom od prevare birača (41%), a značajno je i mišljenje da je predsednik Tramp želelo da zaštiti Amerikance da se zaraze virusom korona na biračkim mestima (21%). Suprotno tome, čak 63% demokrata smatra da Tramp želi da odloži izbore kako bi poboljšao svoje šanse za pobedu, dok 19% smatra da je ovaj predlog izazvan željom da se skrene pažnja javnosti.

Zapaža se u istraživanjima i da manji broj republikanaca podržava glasanje putem pošte. Udeo republikanaca koji su želeli glasaje putem pošte smanjio se od 38% u aprilu na 27% u avgustu mesecu. Ovakav pomak u republikanskim stavovima otkriva kako bi poziv predsednika Trampa da se odlože izbori mogao steći podršku ako predsednik nastavi da zagovara ovo pitanje. Predsednik je više puta izrazio stav da ne podržava glasaje putem pošte i shodno tome, primetno je smanjenje podrške republikanaca ovom načinu glasanja.

Inače, neka od poslednjih istraživanja javnog mnjenja pokazuju da podrška delovanju predsednika Trampa varira od 41 do 50% podrške, dok je prosek nacionalnih anketa o podršci izvesnim predsedničkim kandidatima 49,1% za Bajdena i 42,7% za predsednika Trampa.

Za sada je pomisao na odlaganje izbora veoma nepopularna, a predsedniku Trampu ne pomaže i to što republikanska elita nije pokazala znatniju podršku. Međutim, ukoliko predsednik Tramp nastavi da postavlja ovo pitanje i situacija sa virusom korona se bude značajnije pogoršavala, moguće je da će ova ideja dobiti i veću podršku.


Aleksandra Baklaja