Afroamerikanac Rejšard Bruks (27) ubijen je prekjuče u jugozapadnoj Atlanti (Džordžija, Sjedinjene Američke Države /SAD/) kada je pokušao da pobegne s ukradenim policijskim elektrošokerom, prenosi Njujork magazin.

Policijski službenici su dobili dojavu da jedan čovek spava u automobilu blokirajući druga vozila na parkingu restorana „Vendis“, piše u izveštaju Džordžijskog istražnog biroa. Kada je Bruks pao na alko-testu, navodi se u izveštaju, policajci su želeli da ga uhapse, ali se Bruks odupirao. Osumnjičeni je savladao policajce te je počeo da beži s ukradenim elektrošokerom, ali su ga policajci jurili sve dok Bruks nije uperio šoker u jednoga od njih što je izazvalo upotrebu smrtonosne sile od strane čuvara reda, piše u izveštaju, prenosi „Njujork magazin“.

Oprez! Ovi video-zapisi mogu da sadrže uznemirujući sadržaj.

Advokat porodice Bruks je saopštio da je ubijeni otac četvoro dece, te da je u petak bio na proslavi kćerkinoga osmog rođendana.

Demokrata Kiša Lans Botoms, afroamerička gradonačelnica Atlante, juče je osudila ovu pucnjavu rečima „ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile“, tražeći momentalni otkaz za policajca koji je pucao u Bruksa. Inače, gradonačelnica Atlante, piše Njujork tajms, jedna je od glavnih kandidatkinja za Bajdenovog potpredsednika jer je „njena elokventnost (prilikom skorašnjih rasnih nemira) podigla njen nacionalni ugled“.

U jeku talasa protesta povodom smrti Džordža Flojda, ovo je izazvalo dodatni gnev građana glavnog i najvećeg grada američke savezne države Džordžije. Oni su se juče okupili blizu restorana gde je Bruks ubijen kog su posle i zapalili.

Policijski odsek Atlante je objavio da je policijski službenik koji je pucao u Bruksa otpušten, dok je drugi policajac privremeno suspendovan. Ova situacija je navela i Eriku Šilds, šeficu pomenute policije, da ponudi otkaz, koji je docnije i prihvaćen.

Podsetimo, protesti povodom smrti Džordža Flojda traju već skoro tri sedmice, a jedan od razloga je navodni rasizam, odnosno policijsko nasilje belih policajaca prema Afroamerikancima.


Luka Totaj