Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će SAD potpuno obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije i preispitati svoje članstvo ili čak napustiti samu organizaciju ukoliko se SZO „ne obaveže na značajna poboljšanja u narednih 30 dana“, javlja CNN. Pretnje dolaze nakon što je Tramp još pre oko mesec dana obustavio finansiranje SZO optužujući ovu organizaciju da svojim preporukama i preventivnim merama nije učinila dovoljno da se uspori širenje virusa korona i umanje njegove posledice. Optužbe su se takođe ticale i toga da je Svetska zdravstvena organizacija stala na stranu Kine, kao i da je davala pogrešne informacije ostalim zemljama na početku epidemije. Tramp je obavestio javnost i o istrazi koju je o ovim pitanjima pokrenula Bela kuća.

Sada se optužbe nastavljaju. Tramp je na svom tviter nalogu postavio kopiju pisma od 4 strane koje je poslao generalnom direktoru SZO doktoru Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu. U pismu Tramp navodi da će SAD preispitati svoje članstvo, jer je „jasno da organizacija nije služila interesima Amerike“. U pismu se takođe ističe kako se nedvosmisleno može zaključiti kako su se pogrešni koraci koje su Gebrejesus i SZO činili u odgovoru na pandemiju pokazali kao izuzetno skupi za ostatak sveta. Dalje u pismu Tramp je istakao sve pritužbe na račun rada organizacije od početka epidemije virusa COVID-19.

Ukoliko bi se zaista dogodilo da SAD istupe iz Svetske zdravstvene organizacije, to bi moglo da stvori veliki finansijski problem ovoj organizaciji. Naime, Amerika je najveći finansijer SZO čiji budžet iznosi 4,8 milijardi dolara u čemu Sjedinjene Države učestvuju sa oko 400 miliona. Pored Trampove administracije, nezadovoljstvo delovanjem SZO raste i u drugim delovima sveta. Primera radi, Evropska unija je takođe, pored istrage o poreklu virusa, predložila i evaluaciju rada Svetske zdravstvene organizacije i njenih planova da se unapredi globalna prevencija narednih pandemija. Takođe, i u samoj Americi optužbe vezane za to da SZO pomaže Kini i staje na njenu stranu postaju glasnije. Ove optužbe će se sigurno nastaviti i u narednom periodu. Međutim, čini se da razgradnja međunarodnih organizacija koje su uspostavljene nakon Drugog svetskog rata kako bi unapredile saradnju među državama, ne može da donese mnogo toga dobrog svetu.


Nikola Milinković