Kompanije Fejsbuk i Tviter preneće upravljanje naloga @POTUS na novoizabranoga predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džoa Bajdena, odnosno njegovu administraciju na dan inauguracije, 20. januara naredne godine, piše Rojters, prenosi En-Bi-Si njuz.

„Tviter aktivno priprema podršku za prelaz institucionalnoga tviter naloga Bele kuće 20. januara 2021.“, prenosi ovaj portal, „kao i za promenu predsednika 2017., ovaj postupak se obavlja s bliskim savetovanjem Nacionalnoga arhiva.“

U izveštaju se takođe navodi da će na dan inauguracije biti predati i zvanični nalozi potpredsednika (@VP) i prve dame SAD (@FLOTUS [First Lady of the United States]).

N1 Beograd piše da je Tviter „već dugo pod pritiskom da ograniči Trampovo korišćenje te platfome za širenje dezinformacija i teorija zavere“, kao i da „od izbora, društvena mreža (tviter) je označila mnoge Trampove tvitove o masovnoj izbornoj prevari oznakom da su u suprotnosti sa zvaničnim informacijama.“ Propratni tekstovi često glase: „Ova tvrdnja o izbornoj krađi je osporena“ (tviter) i „Džo Bajden je viđen kao pobednik predsedničkih izbora u SAD 2020. godine“ (fejsbuk).

Nalog @POTUS (akronim od President of the United States [trenutno približno 33 miliona pratilaca]) je aktuelni predsednik Donald Tramp manje koristio jer je on bio aktivan na svom privatnom nalogu @realDonaldTrump (90 miliona), dok mu je „službeni“ koristio uglavnom za prenošenje informacija s privatnoga naloga.


Luka Totaj