Američki Senat u subotu je izglasao oslobađajuću presudu bivšem predsedniku Donaldu Trampu i sa tereta mu skinuo optužbe za podsticanje pobune i nemira koji su se desili kod Kapitola 6.1.2021. godine na dan kada je Elektorski koledž trebao da potvrdi Bajdenovu pobedu na izborima.

Ovim činom okončan je četvrti postupak za opoziv američkih predsednika u istoriji SAD, od kojih su čak dva bili za Donalda Trampa. Bez obzira na značajnu republikansku podršku opozivu bivšeg predsednika ovaj postupak, za samo pet dana, završen je u Trampovu korist.

Značajna podrška impičmentu ovog puta, ipak, nije bila dovoljna. Demokratama je bilo potrebno 67 glasova za konačnu presudu, dok je krajnji ishod glasanja bio 57 za i 43 protiv optužbe. Demokratama je u ovom najkraćem nadmetanju do sad, falilo još 10 glasova do osuđujuće presude bivšem predsedniku.

Izvesno je bilo da će svih 50 demokrata iz Senata osuditi ponašanje bivšeg predsednika, ali da će, ipak, veoma teško doći do još 17 glasova kako bi u svojoj nameri uspeli. Međutim, senatori iz republikanskih redova koji su u ovom procesu Trampu okrenuli leđa su senatori Ričard Ber iz Severne Karoline, Suzan Kolins iz Mejna, Bil Kasidi iz Luizijane, Lisa Murkovski iz Aljaske, Mit Romni iz Jute, Ben Sas iz Nebraske i Pat Tumi iz Pensilvanije, ali to nije bilo dovoljno.

Neposredno nakon glasanja Tramp se oglasio i dao kratku izvaju u kojoj je pohvalio svoj pravni tim, ali i senatore „koji su se ponosno držali Ustava koji svi poštujemo. Ovo je još jedna, najveća, faza lova na veštice u istoriji naše zemlje. Nijedan predsednik nikada nije prošao ništa ovome slično“, rekao je bivši predsednik, prenosi NBC News.

Svedoka na suđenju nije bilo, a izjava o telefonskom pozivu Trampa i republikanca Makartija za vreme napada na Kapitol uvršćena je kao dokazni materijal, prenosi N1.

Činjenica da je Tramp oslobođen optužbi znači da Senat ne može da mu zabrani obavljanje neke od saveznih funkcija, kao ni mogućnost ponovnog obavljanja predsedničke funkcije na koju ima pravo još jednom. Sve ove činjenice dodatno podgrevaju glasine da će Tramp pokušati da se kandiduje ispred Republikanske partije na sledećim predsedničkim izborima koji su zakazani za 5. novembar 2024. godine.


Minja Rogan