Američki predsednik Donald Tramp imenovao je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Nemačkoj Ričarda Grenela (Richard Grenell) za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne zajednice SAD (National Inteligence), u okviru koje se nalazi 17 agencija.

Odabirom Grenela, koji ima malo iskustva u obaveštajnoj službi ili u vođenju neke velike birokratije, Tramp je nagovestio da želi pouzdanog, agresivnog lidera na vrhu obaveštajne zajednice prema kojoj je dugo bio skeptičan.

Ambasador SAD u Nemačkoj i specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine više puta se našao na udaru kritika zbog svoje otvorenosti, podseća Njujork tajms. On je pre petnaestak godina bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Džona Boltona. Bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Savetu bezbednosti izdejstvuju promenu Rezolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana koji je načinio Marti Ahtisari.

Iako bi rukovodilac obaveštajnih službi trebalo da nastoji da bude neutralni arbitar činjenica, iskustvo Grenela kao ideološkog zagovornika navelo je neke bivše zvaničnike da izraze zabrinutost da bi on mogao obojiti obaveštajne podatke koje predstavlja Trampu.

Funkciju vršioca dužnosti šefa svih obaveštajnih službi preuzeće od Džozefa Magvajera (Joseph Maguire), koji je na čelu obaveštajne službe od ostavke Dena Koutsa (Dan Couts), bivšeg republikanskog senatora iz Indijane.

Prema zakonu, Magvajer se sa svoje privremene pozicije mora povući do 12. marta. Očekuje se da će Grenel zadržati svoju trenutnu poziciju istovremeno sa novom ulogom, rekao je jedan zvaničnik administracije. Ovakva promena može biti od relevantnosti i za dijalog Beograda i Prištine, imajući u vidu aktivnu Grenelovu ulogu u ovom procesu poslednjih meseci.


Ivana Vulović