Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koji je priznao da je lagao tokom istrage Federalnog istražnog biroa (FBI) o umešanosti Rusije u predsedničke izbore 2016 godine.

„Velika mi je čast da objavim da je generalu Majklu T. Flinu garantovano potpuno pomilovanje. Čestitam generalu Flinu i njegovoj divnoj porodici. Znam da će ovo biti fantastičan Dan zahvalnosti!“, naveo je Tramp na Tviteru.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1331706255212228608

Bela kuća je tim povodom saopštila da će pomilovanjem konačno biti okončan „neumoljiv, pristrasan progon nevinog čoveka“, preneo je BBC.

Navedeno je i da je Flin „žrtva pristrasnih vladinih zvaničnika angažovanih u koordinisanom pokušaju potkopavanja izbora 2016. godine“.

Dok republikanci opisuju Flina kao heroja koji je pretrpeo „nepravedno krivično gonjenje“, vodeće demokrate oštro osuđuju Trampov potez.

Tako je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, nazvala Trampovo pomilovanje „činom teške korupcije i drske zloupotrebe položaja“.

„Nažalost, ovo pomilovanje je dodatni dokaz da Tramp planira da iskoristi svoje poslednje dane na mestu predsednika da potkopa vladavinu prava nakon neuspelog predsedništva“, navela je Pelosi na Tviteru.

https://twitter.com/SpeakerPelosi/status/1331741787317301248

Dugogodišnji Trampov savetnik, koji je 2017. godine priznao da je lagao FBI o kontaktima sa ruskim ambasadorom, a potom pokušao da povuče priznanje, takođe je reagovao objavom na Tviteru koja sadrži stih iz Biblije, koji izgovara prorok Jeremija.

„Oni će se boriti protiv vas, ali vas neće pobediti, jer ja sam sa vama i spasiću vas,’ kaže Gospod.“

https://twitter.com/GenFlynn/status/1331680930134695937

Smena Trampovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost usledila je nakon što su procurile informacije da je tajno pregovarao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu u decembru 2016. godine o ukidanju američkih sankcija Moskvi. Aktuelni predsednik smenio je Flina samo 23 dana nakon što je inaugurisan.

Ovi tajni pregovori bili su glavni povod za pokretanje istrage specijalnog savetnika i bivšeg direktora FBI, Roberta Milera, o ruskom uticaju na američke izbore godinu dana ranije. Istraga je trajala 22 meseca, a 2019. godine je zaključeno da se Rusija umešala u izbore 2016. godine. Ipak, nije pronađen nijedan dokaz da su Tramp ili njegovi saradnici kovali zaveru sa Kremljom da bi pobedio na prošlim izborima.

Inače, Flin je drugi Trampov saradnik koga je aktuleni predsednik pomilovao, čime je oslobođen svih optužbi. Početkom ove godine Tramp je ublažio kaznu i Rodžeru Stounu, još jednom bliskom saradniku koji je bio osuđen u procesu o ruskom uticaju na predsedničke izbore 2016. godine.


Ivana Vulović