Senator iz Vermonta, kandidat za nominaciju Demokratske partije na predsedničkim izborima 2020. godine i demokratski socijalista „radikalnih ideja“, Berni Sanders (Bernie Sanders), odlučio je nakon „Super utorka” da transformiše svoju kampanju. Rezultati „Super utorka” nisu bili najpovoljniji za Sandersa. Kombinacija velikog povratka nekadašnjeg potpredsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) koji je pobedio u 10 od 14 država, kao i usmeravanje podrške umerenih demokrata prema jednom kandidatu, Bajdenu, otvorili su pitanje da li Sanders treba da promeni nešto u svojoj kampanji kako bi pobedio na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju sredinom jula tekuće godine.

Šef kampanje senatora iz Vermonta, Ro Kana ( Ro Khanna), dao je izjavu kojom nije isključio mogućnost da Sanders deo svoje kampanje posveti starijim biračima. Svima je već postalo kristalno jasno da dobar deo mlađe populacija SAD zdušno podržava senatora iz Vermonta. Međutim, starija i nešto tradicionalnija populacija do sada nije bila prostor biračkog tela koje je Sanders „napadao” i na koje je mogao da računa. Plan je da se kampanja usmeri ka održivom ekonomskom rastu, prisnijem odnosu Sandersa sa članstvom Demokrata, kao i ka snažnijem naglašavanju potrebe uvođenja zdravstvene zaštite za najstarije građane države.

Stručnjaci smatraju da je jedan od uzroka problema sa kojim se Sanders trenutno suočava potiče iz njegovog nejasnog stava prema određenim kandidatima poput Elizabet Voren ili prema nekadašnjem predsedniku, Baraku Obami. Kampanja bi dalje trebalo da dodatno polarizuje odnos Bajdena i Sandersa. Kako prenosi Politico, plan stručnjaka bliskih Sandersu je da se Bajden diskredituje koristeći odnos nekadašnje potpredsednika sa predstavnicima krupnog kapitala i moćnim kompanijama. Stručnjaci bliski Sandersu dalje ocenjuju da trka sada jeste jasnija i verovatno teža za senatora iz Vermonta, ali da su ovakvu situaciju priželjkivali i da imaju plan kako da se suprotstave  Bajdenu.

Nova šansa da Sanders vrati prednost u odnosu na Bajdena biće Mičigen, Viskonsin i Pensilvanija, države koje po rečima Sandersovog tima “mogu da zaustave Bajdenov zamah”. Za sada ostaje nejasno kako će se postaviti Elizabet Voren (Elizabet Warren) u daljem nadmetanju, s obzirom da nije ostvarila potrebnu podršku da se približi dvojici kandidata. Ukoliko odustane od daljeg nadmetanja, njena podrška bilo kojem od dvojice preostalih kandidata učinila bi nominaciju nešto izvesnijom. Sandersu je podrška u ovom trenutku, bez ikakve sumnje, potrebnija.


Danilo Savić