Iako je predsednički dvoboj između Džozefa Bajdena (Joseph Biden) i Donalda Trampa (Donald Trump) trenutno u senci pandemije virusa korona, „bitke“ na ovom polju nastavljaju da se odvijaju. Pažnju američke javnosti okupira i trka za potpredsedničkog kandidata Džozefa Bajdena koja je, čini se, u prvi plan izbacila novog favorita.

Stejsi Abrams (Stacey Abrams) rođena je 9. decembra 1973. godine u glavnom gradu savezne države Viskonsin, Medisonu. Međutim, najveći deo svog detinjstva provela je u Misisipiju, da bi se kasnije zajedno sa porodicom preselila u Džordžiju i njen glavni grad Atlantu. Obrazovanje je sticala na Univezitetu Teksas u Ostinu u oblasti javnih politika, da bi doktorirala u oblasti prava (juris doctor) na prestižnom Jejl Univerzitetu 1999. godine.

Prvu uspešnu političku kampanju vodila je 2007. godine kada je postala član Predstavničkog doma Džordžije. Od 2011. do 2017. godine zauzimala je položaj lidera manjine (minority leader) u ovom telu. Široj javnosti postala je poznata nakon trke za mesto guvernera Džordžije 2018. godine kada je postala prva žena Afroamerikanka koja je vodila kampanju za guvernerku. Na tim izborima poražena je od strane tadašnjeg državnog sekretara Džordžije Brajana Kempa (Brian Kemp). Čitava kampanja ostala je u senci veoma restriktivnih biračkih prava, što su mnogi videli kao glavni razlog zbog kog Stejsi Abrams nije pobedila i time ispisala istoriju SAD.

Uprkos porazu, Abrams se pokazala kao „nova nada“ Demokratske partije i neko ko bi u budućnosti mogao da bude na jednom od najviših državnih položaja. S obzirom da je Bajden obećao da će njegov potpredsednički kandidat biti žena, ime Stejsi Abrams je svakako jedno od onih koji se nalazi na samom vrhu liste. Sama Abrams ne odbacuje mogućnost da se na tom položaju nađe, naprotiv, čini se da radi sve što je u njenoj moći da to i ostvari. Ona je u jučerašnjem intervjuu za CNN izjavila kako njen glavni motiv nije pažnja koju bi dobila kao potpredsednički kandidat, već priznanje koje ide uz to, dokaz o uvažavanju njenih sposobnosti i kvalifikacija. Više puta je navela kako ona ne predstavlja samo sebe već sve pripadnike manjina u SAD, naročito ženskog pola. Pored toga, ona je, zajedno sa još 200 Afroamerikanki, uputila pismo Džozefu Bajdenu u kome ga pozivaju da iskoristi ovu priliku koja mu se ukazala i odabere Afroamerikanku za svog potpredsedničkog kandidata.

Veliki udeo Afroamerikanaca već podržava Džozefa Bajdena, a taj broj bi se svakako povećao ako bi pored njegovog imena stajalo i ime četrdesetšestogodišnje Abrams. Podrška koju bivši senator Delavera dobija od strane manjinskih grupa je od krucijalne važnosti u okršaju sa Donaldom Trampom i toga je svakako i on sam svestan.

Zbog svega navedenog, čini se da je Stejsi Abrams idealni running mate za Bajdena. Da li tako smatraju i članovi kampanje bivšeg potpredsednika saznaćemo kroz nekoliko nedelja kada se odluka o potpredsedničkoj kandidatkinji ozvaniči.


Vuk Mišković