Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, posetio je juče saveznu državu Mičigen i tokom posete se, sada već tradicionalno, oglasio na svom Tviter nalogu, ali na pomalo neočekivanu temu. Tramp je posvetio niz kritičkih tvitova mreži Fox News. Predsednik je optužio ovu medijsku kuću da ne radi ništa na pomoći Republikanskoj partiji i njemu lično da bude reizabran u novembru mesecu, kada se održavaju predsednički i izbori za Predstavnički dom i trećinu članova Senata.

Many will disagree, but Fox News is doing nothing to help Republicans, and me, get re-elected on November 3rd. Sure,…

Posted by Donald J. Trump on Четвртак, 21. мај 2020.

U svom stilu, Tramp dodaje kako pored nekih odličnih novinara i voditelja, na Fox-u postoji i mnogo ”smeća”, gde ubraja ljude poput Ričarda Gudštajna, Huana Vilijamsa i Nila Kavuta. Konačno, zamera im što prenose sve ”laži demokrata”, čime, kako kaže, poništavaju ono što je bilo dobro u radu ove mreže.

Šta je bio direktan povod za novu salvu kritika, nije u potpunosti jasno. Politico prenosi kako je u četvrtak objavljena nova anketa Fox News prema kojoj bi 48% birača glasalo za Džoa Bajdena, pretpostavljenog kandidata Demokratske partije, dok bi 40% podržalo aktuelnog predsednika Trampa, te je moguće u ovome videti razloge za oglašavanje na Tviteru.

Iako je Fox News od izbora Donalda Trampa za predsednika SAD uglavnom imao pozitivan odnos prema njemu, često pružajući otvorenu podršku, čime su za mnoge osporili svoj moto ”fer i balansirano”, prethodnih par meseci su se mogle čuti kritike i napadi upućeni menadžmentu i voditeljima ove konzervativne medijske mreže.

Krajem aprila, ponovo na Tviteru, Tramp je istakao kako nema poštovanje za rukovodstvo koje pokušava da bude politički korektno, te je promovisao direktne konkurente – recimo One America News Network, takođe konzervativni medij, koji prate republikanske pristalice. The Washington Post se, u ovom kontekstu, osvrnuo na istraživanje Monmaut Univerziteta koje pokazuje da bi pristalice Republikanske partije i Donalda Trampa, čak dve trećine njih, pre poverovalo predsedniku negoli Fox News, u slučaju kontradiktornih informacija povodom pandemije virusa korona, što sugeriše veću lojalnost njemu u odnosu na Fox.

Takođe, nakon što je u ponedeljak (18. maj) voditelj Nil Kavuto oštro kritikovao predsednikovu izjavu da uzima hidroksihlorokin (lek za malariju) kao preventivnu meru protiv virusa korona, a čije su dejstvo stručnjaci osporili, Tramp je još jednom zaista neprimereno reagovao, nazivajući Kavuta ”idiotom” i ”ludakom”. Ubrzo je usledio tvit u kome izražava žal za bivšim direktorom Fox Rodžerom Ejlsom, koji mu je pomagao prilikom pripreme za debate tokom izbornog procesa 2016. godine, a koji se povukao nakon niza optužbi za seksualne napade. Na kraju, predsednik je zaključio da danas ima više nego ikada anti-trampovski nastrojenih novinara na Fox News.


Igor Mirosavljević