Predsednik Tramp ostvario je još jedno spoljnopolitičko dostignuće, i to manje od dve nedelje pre predsedničkih izbora. Tokom jučerašnjeg dana predsednik Tramp je najavio da će Izrael i Sudan normalizovati odnose.

Tramp je vesti saopštio iz Ovalnog kabineta, gde su mu se putem telefona pridružili izraelski premijer Benjamin Netanjahu, sudanski premijer Abdala Hamdok i sudanski predsedavajući Suverenog saveta Abdel Fatah al-Burhan. Predsednik Tramp je vest potvrdio i na svom Tviter nalogu navodeći da je normalizacija odnosa Sudana i Izraela velika pobeda za Sjedinjene Američke Države i mir u svetu, kao i da je Sudan treća arapska država, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, koja je normalizovala odnose sa Izraelom u relativno kratkom vremenskom periodu.

Prema izjavama triju država, lideri Sudana i Izraela saglasili su se da normalizuju stanje između svojih dveju država i da okončaju stanje ratobornosti između svojih nacija, kao i da će započeti ekonomske i trgovinske odnose, sa inicijalnim fokusom na poljoprivredi. Lideri su se saglasili da će zajedno raditi na izgradnji bolje budućnosti i unapređenju mira u regionu, te će se u narednim nedeljama sastati kako bi pregovarali o sporazumima o saradnji u različitim oblastima (poljoprivredna tehnologija, vazduhoplovstvo, migraciona pitanja). Sudanski ministar spoljnih poslova je ipak naglasio da je ovo dogovor o normalizaciji, a ne normalizacija. Da bi došlo do normalizacije, potrebno je da institucije Sudana ratifikuju sporazum.

Reakcija je stigla iz Palestine, koja je oštro kritikovala sporazum, smatrajući ga zabijanjem noža u leđa palestinskom i sudanskom narodu. Takođe, i militantne grupe iz Gaze su izrazile svoje neslaganje i bes povodom sporazuma.

Sporazum dolazi nakon Trampove namere da skine Sudan sa liste država koje sponzorišu terorizam, o čemu je obavestio Kongres, a nakon što je Sudan uplatio 335 miliona dolara na račune američkih žrtava terorizma i njihovih porodica. Skidanje Sudana sa liste država koje sponzorišu terorizam posle 27 godina, smatra se podsticajem koji su SAD dale ovoj državi za sklapanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Situaciju na Bliskom istoku je prokomentarisao i državni sekretar Majkl Pompeo rekavši da je Sudan učinio sve da bude skinut sa liste država koje sponzorišu terorizam i napomenuo je da Sjedinjene Države žele da podrže građansku vladu, uspostavljenu nakon svrgavanja Omara al-Bašira, u vojnom puču 2019. godine.

Netanjahu nije kritikovao Bajdena

Tokom telefonskog razgovora u Ovalnom kabinetu, pred novinarima, predsednik Tramp je premijeru Izraela uputio pitanje da li smatra da bi pospani Džo mogao da sklopi ovakav dogovor i dodao da on smatra da ne bi. Premijer Netanjahu je suzdržano odgovorio da ceni pomoć bilo koga u Americi za mir u Izraelu i regionu i da izuzetno ceni ono što je predsednik učinio. Međutim, prema izrazu lica predsednika Trampa, čini se da to nije bio odgovor koji je želeo.

Mnogi ovakav Netanjahuov odgovor i odbijanje da eksplicitno kritikuje kandidata Demokrata tumače da ipak nije nemoguće prevideti da se to dešava samo 11 dana pre izbora, gde prema anketama Džozef Bajden ima značajnu prednost. Ko će biti predsednik SAD i kakvi će tada biti odnosi sa Izraelom i u regionu Bliskog Istoka, ostaje nam da saznamo posle 3. novembra.


Aleksandra Baklaja