U nedelju, 28. februara, završena je Konferencija konzervativne političke akcije  (Conservative Political Action Conference – CPAC), događaj koji okuplja republikanske političare, simpatizere i aktiviste iz svih krajeva Sjedinjenih Američkih Država. Konferencija koja je održana na Floridi ima veliki značaj u pogledu smera Republikanske partije, naročito nakon poraza na predsedničkim izborima, kao i gubitka većine u Senatu.

Konferenciju je zatvorio doskorašnji predsednik SAD, Donald Tramp, koji se nakon nešto više od mesec dana po prvi put javno obratio Republikancima, posle burnih događaja iz januara koji su rezultirali drugim impičmentom u Predstavničkom domu Kongresa. Neposredno pre konferencije, koja je počela 25. februara, u medijima su iznošene različite ocene povodom najavljenog obraćanja Trampa. Međutim, imajući u vidu da su se tokom vikenda prisutnima obratili i Trampov sin, kao i Ted Kruz, evidentno je da Republikanska partija još uvek nije spremna da napravi odlučniji otklon od politike bivšeg predsednika.

U prvom obraćanju od prestanka mandata 20. januara, Donald Tramp je snažno kritikovao kurs koji je zauzela nova administracija na čelu sa predsednikom Bajdenom. Sledeći „kulturu poništavanja“, nova administracija već je u prvih mesec dana zaustavila izgradnju zida na granici sa Meksikom, ukinula zabranu ulaska u SAD državljanima većinski muslimanskih zemalja, vratila se u Pariski klimatski sporazum i Svetsku zdravstvenu organizaciju, što je po Trampovom mišljenju „Ameriku na prvom mestu“ zamenilo „Amerikom na poslednjem mestu“.

Tramp nije bio eksplicitan po pitanju kandidature na izborima 2024, ali je više puta u toku obraćanja insinuirao na takvu mogućnost, govoreći o eventualnom „velikom povratku u Belu kuću“ što su frenetične pristalice pozdravile povicima „Tramp, Tramp“ ili mogućnosti da „treći put“ pobedi demokrate.

Ipak, izvesno je da neće doći do formiranja nove partije. Takve glasine Tramp je označio lažnim. „Zar to ne bi bilo sjajno? Pokrenimo novu stranku kako bismo mogli da podelimo naše glasove i ne pobedimo nikad“, sarkastično je dodao.

On se osvrnuo i na vakcinaciju, označivši netačnom tvrdnju predsednika Bajdena kako bivša administracija nije učinila ništa po pitanju nabavke vakcina i njihove logistike. „Predao sam novoj administraciji ono što svi sada nazivaju savremenim medicinskim čudom, neki ljudi kažu da je to najveća stvar koja se dogodila stotinama godina unazad. […] Džo Bajden implementira plan koji smo mi uspostavili.“

Bivši predsednik nije ostao dužan ni partijskim kolegama. Nastavljajući obračun sa visokim funkcionerima Republikanske partije, on je dodao da je ovoj partiji potrebno novo „čvrsto, jako i energično“ liderstvo. „Ne možemo imati lidere koji pokazuju veću strast za osudom svojih kolega republikanaca, nego što su ikad pokazali u suprotstavljanju demokratama, medijima i radikalima koji Ameriku žele da pretvore u socijalističku državu.“

Na tapetu su se našli naročito republikanci koji su u drugom procesu impičmenta glasali za Trampovu osudu, posebno kongresmenka Liz Čejni, kojoj je Tramp poželeo napuštanje Kongresa već na sledećim izborima.

Nisu izostale ni više puta ponavljane optužbe o krađi izbora. Bivši predsednik osvrnuo se na Vrhovni sud koji „nije imao hrabrosti“ da preokrene izborni rezultat, kao i poteze guvernera pojedinih saveznih država, naročito kolebljivih, koje je ponovo ocenio nezakonitim. Istakao je i da velike kompanije poput Tvitera i Fejsbuka treba da odgovaraju zbog ograničavanja slobode govora konzervativcima. Podsetimo, obe kompanije su u januaru suspendovale Trampove naloge na društvenim mrežama nakon predsednikovih tvrdnji o krađi izbora.

Čini se da će republikancima biti teško da, barem u skorije vreme, značajno odstupe od politike Donalda Trampa, imajući u vidu popularnost koju ovaj i dalje uživa među biračima, kao i činjenicu da su njegove ambicije, iako još uvek nejasne, daleko od tačke u kojoj bi se moglo reći: „Game over“.

Nikola Lukić