Lora Lumer (Laura Loomer) je pre nekoliko dana postala kandidat Republikanske partije na izborima za Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država u 21. kongresnom distriktu savezne države Floride. Osvojila je nominaciju u konkureciji šest kandidata i tako će „izaći na megdan“ trenutnoj kongreskinji iz Demokratske partije, Lois Frankel (D), na opštim izborima u novembru. Lumer je prikupila više od milion dolara zahvaljujući podršci od strane teoretičara zavere Aleksa Džounsa (Alex Jones), pomilovanog Trampovog saveznika Rodžera Stouna (Roger Stone) i kongresmena sa Floride, Meta Gejca (Matt Gaetza). Ona je sebe predstavila kao kandidata najbližeg predsedniku, zalažući se snažno za Trampovu ideju o uvođenju „zakona i reda“ u Americi.

Lora Lumer je novinarka i jevrejska konzervativna aktivistkinja poreklom iz Taksona (Tucson) u Arizoni. Kao novinarka, radila je u Project Veritas i Rebel Media. Lumer je pohađala osnovne akademske studije na Univerzitetu Beri u Majamiju na Floridi, gde se prvi put uključila u republikanske političke grupe na kampusu.

Ona je islam opisala kao „rak čovečanstva“ i rekla da muslimanskim kandidatima ne sme biti dozvoljeno da obavljaju javnu funkciju u Americi. Samu sebe je nazvala „ponosnim islamofobom“. Takvo ponašanje dovelo je do toga da Lumer bude zabranjena na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu – kao i na aplikacijama za deljenje vožnje poput Ubera i Lifta.

Pobeda Lumerove nije anomalija. To je deo vodeće linije preobražavanja ili evolucije Republikanske partije u organizaciju koja u svoje redove sve više uključuje teoretičare zavere. Ništa od toga ne treba iznenaditi s obzirom na to da lider stranke i sam naginje ovom novom „pravcu“. Setimo se samo da je jedna od glavnih odlika Trampove predsedničke kampanje 2016. godine bila podrška i promocija neosnovane teorije zavere da Barak Obama nije rođen u Sjedinjenim Američkim Državama i da su, iz tog razloga njegova dva mandata u Beloj kući bila nelegalna i nelegitimna.

Kako u svakom „žitu ima kukolja“ tako se i u redovima obe partije mogu pronaći kandidati nekonvencionalnih i ekstremnih stavova. Lora Lumer nema previše šansi da pobedi svog demokratskog protivnika budući da je ovaj okrug na Floridi uvek pripadao Demokratskoj partiji. Problem je više sistemske prirode i predstavlja egzistencijalnu pretnju identitetu Republikanske partije koji je gradila vek i po. Jer, ukoliko je stranka „slona“ voljna da u svojim redovima ne samo primi Loru Lumer, već i da je prihvati i podrži njene radikalne poglede, šta onda razlikuje najstariju partiju u Sjedinjenim Američkim Državama od teoretičara zavere i antiislamista na internetu? Pomeranje „u desno“ koje se intenziviralo od Trampovog dolaska u Belu kuću pokazalo je dve stvari čije će se posledice tek kasnije uvideti: (1) američko društvo nikad nije bilo više polarizovano i (2) predsednik Donald Tramp svojom retorikom produbljuje dodatno taj jaz i udaljava sebe i svoju partiju od umerenog glasača.


 Ivan Životić