Od izbora u Sjedinjenim Državama je prošlo sada već tačno nedelju dana. Pobednika nismo znali nakon izborne noći, pa ni nekoliko dana kasnije. Međutim sada je već jasno da će 46. predsednik biti kandidat Demokratske partije Džozef Bajden (Joseph Biden). Međutim, on će sve do inauguracije u januaru nositi titulu izabrani predsednik (president-elect), dok će funkciju predsednika do tada obavljati Donald Tramp (Donald Trump), koji nije uspeo sebi da obezbedi drugi mandat kroz reizbor. Ipak, može se reći da je Tramp rešio da završi neke svoje poslove i obećanja koja je najavio još pre nekoliko godina. Jedno od takvih obećanja tiče se povlačenja iz Pariskog klimatskog sporazuma. Tramp i njegova administracija su uspeli posle trogodišnjeg pregovaranja da povuku Sjedinjene Američke Države iz ovog sporazuma, čineći je prvom državom koja je to uradila.

Od skorijih dešavanja treba spomenuti da je juče Tramp otpustio sekretara odbrane Marka Espera. Tramp je ovu svoju odluku saopštio na svom Tviter nalogu, ujedno najavljujući novog kandidata za Esperovu zamenu. U pitanju je Kristofer Miler (Cristopher Charles  Miller), direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma. Tramp je ujedno zahvalio Esperu na dosadašnjem službovanju, i naglasio da njegova „Odluka stupa na snagu odmah“.

Mark Esper je postao američki sekretar odbrane prošle godine u julu mesecu. Zakletvu je položio u Ovalnoj sobi Bele kuće pred sudijom Vrhovnog suda Semjuelom Alitom, tokom ceremonije čiji je domaćin bio predsednik Tramp lično. Izbor Espera je potvrdilo čak devedeset senatora. Pentagon je u to vreme čekao na svog lidera skoro šest meseci. Razlog tome jeste ostavka Džejmsa Matisa, koji je podneo ostavku zbog političkih razlika između njega i Trampa.

Može se reći da su i ovog puta razlozi bili političke prirode. Tramp i Ester su imali dosta razmimoilaženja po nekim pitanjima. Esper nije bio saglasan sa Trampovim odnosom prema Severnoatlantskom savezu (NATO). Dodatno, još neke nesuglasice između ove dvojice ticale su se pitanja kao što su povlačenje američkih vojnika iz ključnih baza u inostranstvu, upotreba trupa u gušenju unutrašnjih protesta i demonstracija u zemlji, kao i zabrana korišćenja simbola Konfederacije na vojnim objektima i instalacijama. Esper se, kako navode izvori agencije Rojters, pripremao za mogućnost podnošenja ostavke ili otpuštanja koji bi usledili nakon predsedničkih izbora.

Za novog sekretara odbrane izabran je već pomenuti Kristofer Miler, direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma , koji će biti vršilac dužnosti do daljeg.


Pavle Janošević