Iako je postojala određena zabrinutost nakon izbora da prenos vlasti neće proći najmirnije, mnogi su ostali iznenađeni razvojem događaja od srede, nakon upada na Kapitol hil.

U jučerašnjem obraćanju naciji preko video poruke, Predsednik Tramp je osudio nasilje koje se dogodilo i prilikom koga je stradalo 5 osoba, poručujući da je napad bio gnusan. Istakao je da je Amerika država zakona i reda i da to mora da se poštuje, kao i da je besan zbog dešavanja u Vašingtonu. Poručio je da će svi koji su prekršili red i činili nasilje, biti kažnjeni zbog toga. Pored komentara o događajima u sredu, u svom oraćanju Tramp je prvi put rekao da nakon što su potvrđeni rezultati izbora, dolazi nova administracija, a da je njegov prioritet neometan i miran prenos vlasti. Neki komentarišu da je ovaj video očajnički pokušaj Trampa da sačuva svoju političku pozijicu, koja je značajno uzdrmana napadima na njegovo ponašanje i sposobnosti da vrši poziciju predsednika.

Posle događaja od srede, Demokrate u snažno osudile Trampovo ponašanje, pa je tako Čak Šumer zatražio udaljavanje sa dužnosti predesdnika Trampa po 25. amandmanu, a demokrate u Predstavničkom domu pripremaju rezoluciju o impičmentu. Kako prenosi CNN, Demokrate planiraju da pokrenu postupak opoziva odlazećeg predsednika, i to već u ponedeljak, kako bi moglo da se o opozivu glasa već sredinom sedmice. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da su demokrate spremne da nastave impičment sledeće nedelje ako predsednik Donald Tramp ne podnese ostavku. Dodala je da će Predstavnički dom razmotrititi svaku opciju, uključujući i komisiju prema 25. amandmanu koja bi mogla da preporuči Trampovo uklanjanje, pored impičmenta.

Predsednik Tramp je tokom jučerašnjeg dana potvrdio da neće prisustvovati inauguraciji Džozefa Bajdena 20. januara. On će biti prvi odlazeći predsednik koji neće prisustvovati inauguraciji posle više od 150 godina. Samo tri predsednika su do sada tako postupila, poslednji Džon Adams 1869. godine. Izabrani predsednik Bajden je na konferenciji za štampu u Delaveru rekao da je ovakva odluka Trampa „dobra stvar“ i jedna od malo stavari oko kojih su se slažili.

Ovo je ujedno bio i poslednji poslednji tvit na nalogu predsednika Donalda Trampa. Tviter je objavio da je trajno blokirao nalog Trampa zbog rizika od daljeg podsticanja na nasilje. U toku nedelje Tviter je već bio privremeno blokirao nalog, nakon upada na Kapitol hil. Prema objašnjenju iz kompanije Tviter, tvit o neprisustvovanju inauguraciji može se smatrati nastavkom tvrđenja da izbori nisu legitimni, kao i da je ovim Tramp želeo da poruči da je inauguracija „sigurna“ meta za nasilje, za šta trenutno vlada velika zabrinutost. Pretposlednji tvit koji je Donald Tramp objavio o američkim patriotama koji su glasali za njega i obećavajući da oni neće biti nepoštovani ili nepravedno tretirani, u Tviteru smamtaju da sugeriše da će Tramp nastaviti da podžava, osnažuje i štiti one koji veruju da je pobedio na izborima.

U narednoj nedelji očekujemo dalji razvoj događaja u vezi sa mogućim impičmentom predsednika Donalda Trampa, a biće značajno pratiti i kakva će biti dalja dešavanja u vezi sa   inauguracijom 20. januara, s obzirom na to da ekstremisti već pozivaju na nasilje, a i stručnjaci upozoravaju na ovakvu mogućnost.


Aleksandra Baklaja