Predsednik Donald Tramp je u sredu zahtevao od vladinih stručnjaka za javno zdravlje da ublaže preporuke, u cilju ponovnog otvaranja škola ove jeseni. Tramp je tom prilikom zapretio da će smanjiti savezno finansiranje okruga koji budu prkosili njegovom zahtevu da vrate nastavu u škole.

Zanemarujući savete zdravstvenih stručnjaka, Tramp je smernice o ponovnom otvaranju škola koje je predložio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention), ocenio kao „naporne“ i „skupe“.

„Nisam saglasan sa smernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti“, napisao je Tramp na tviteru u sredu, dodajući da one od škola traže da rade vrlo nepraktične stvari. On je naveo i da se škole u Nemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i mnogim drugim zemljama otvaraju bez problema, kao i da demokrate misle da bi za njih politički bilo loše ukoliko se američke škole otvore pre izbora.

Aktuelni američki predsednik smatra da bi njegov reizbor bio bi ugrožen ako bi roditelji morali da ostanu kod kuće sa svojom decom ove jeseni. Iz tog razloga, Tramp je odbacio upozorenja i izvršio pritisak da se države ponovo otvore, u nadi da će to oživeti ruiniranu ekonomiju pre izbora koji su zakazani za  3. novembar.

Kako prenosi Njujork Tajms (The New York Times), istog popodneva je usledio sastanak operativnog tima za virus korona. Potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) je nakon sastanka najavio da će Centar propisati nove smernice sledeće nedelje, dodajući da one ne bi trebalo da budu razlog da škole ostanu zatvorene. Pens je nagovestio i da će administracija tražiti „snažan podsticaj“ za države koje se u potpunosti otvore kada Kongres započne novi krug hitnog finansiranja ovog meseca.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je nedeljama preporučivao da škole koje ostaju otvorene modifikuju raspored kako bi, između ostalog, održale socijalnu distancu, te povećale dezinfekciju i čišćenje objekata. U slučaju potvrđenog slučaja zaraze u školi, uputstva nalažu da učenici i većina osoblja budu poslati svojim kućama na dva do pet dana, dok lokalni zdravstveni zvaničnici ne razmotre šta dalje.

Vodeći američki epidemiološki stručnjak i jedan od najistaknutijih članova operativne grupe za virus korona doktor Entoni Fauči (Anthony S. Fauci) nije prisustvovao sastanku u sredu, što je privuklo pažnju javnosti. Dr Fauči je u kratkom telefonskom razgovoru objasnio da je bio deo male grupe zvaničnika koji su pozvani na sastanak radne grupe, dodajući da su oni koji su se odazvali pozivu bili manje relevantni za teme o kojima se raspravljalo na brifingu.

Kako bi nametnuo svoju volju školama, koje tradicionalno vode lokalne samouprave i savezne države, predsednik Tramp se pozvao na federalno finansiranje. Ipak, on nema kontrolu nad budžetom školskih okruga, koji se uglavnom finansiraju iz lokalnih poreza na imovinu i poreza na promet. Takođe, Tramp ima malu kontrolu nad saveznim sredstvima koje je Kongres već dodelio školama.

Njegova pretnja da će srezati budžetska sredstva namenjena školama pokrenula je raspravu koja je izazvala nastavnike i roditelje širom zemlje. Dok oni uporno traže način da se deca bezbedno vrate u školske klupe do septembra, Trampova podrška mnogim okruzima koji razmatraju kompromisni plan je izostala.

Iako se virus korona širi brže nego ikad Sjedinjenim Američkim Državama, Tramp nije izrazio zabrinutost za zdravstvene implikacije koje ponovno otvaranje škola može prouzrokovati. Stavu predsednika suprotstavile su se dve najveće „školske četvrti“ u zemlji – Njujork i Los Anđeles.

Ubrzo nakon objavljenog tvita, gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio (Bill de Blasio) najavio je da se škole neće u potpunosti otvoriti u septembru, već će učenici pohađati nastavu samo jedan do tri dana nedeljno, kako bi se prilagodili socijalnoj distanci. Načelnik za javno zdravstvo okruga Los Anđeles (Los Angeles County) obavestio je školske zvaničnike da budu spremni za nastavak sprovođenja nastave od kuće, s obzirom na porast broja zaraženih u Kaliforniji.

Dok nezaposlenost, uprkos pozitivnom trendu poslednja dva meseca, beleži nivo koji nije viđen od Velike depresije, državne škole u zemlji se suočavaju sa ozbiljnim budžetskim rezovima i masovnim otpuštanjima. S druge strane, virus korona u SAD ne jenjava, a samo u utorak zabeleženo je 54.000 novih slučajeva.


Ivana Vulović