Do predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama ostalo je 35 dana, a s obzirom da se bliži prva predsednička debata između dva kandidata, Donalda Trampa (Donald Trump) i Džozefa Bajdena (Joesph Biden), obe kampanje su počele polako da ulaze u završnu fazu priprema za dan odluke, 3. novembar.

Bez obzira na činjenicu da Bajden ima osetnu prednost u odnosu na svog protivkandidata u istraživanjima javnog mnjenja, mnogi su skeptični kada je u pitanju nastup bivšeg potpredsednika u administraciji Baraka Obame na prvoj predsedničkoj debati koja će biti održana 29. septembra u Klivlendu. Međutim, tu sumnju ne deli i supruga demokratskog kandidata i bivša druga dama Džil Bajden (Jill Biden). Ona je u razgovoru sa novinarom CNN-a Džejkom Taperom (Jake Tapper) rekla da je njen suprug spreman za debatu i da je sigurna da će građani SAD videti kako izgleda „pravi Predsednik“. Pored toga, Džoa Bajdena je opisala kao „smirenog, snažnog i upornog“.

Još jedna tema koje se Džil Bajden dotakla je i nedavna podrška koju je demokratski kandidat dobio od Sindi Mekjen (Cindy McCain), udovice bivšeg republikanskog senatora iz Arizone i kandidata ove partije na predsedničkim izborima 2008. godine, Džona Mekejna (John McCain). Džil je pohvalila Sindi rečima da je za tako nešto bilo potrebno dosta hrabrosti i navela je da, iako se Bajden i Mekejn nisu slagali oko većine stvari vezanih za politiku, to ih nije sprečilo da imaju civilizovan odnos.

Pored ovoga, Džil se osvrnula na ratne veterane i način na koji oni i njihove porodice prolaze kroz težak period prouzrokovan virusom korona. Ona je obećala da će država više pažnje preusmeriti na položaj ratnih veterana, ukoliko njen muž bude izabran za predsednika. Naglasak je stavila na mentalom zdravlju, sa obzirom da joj je i sin Bo Bajden (Beau Biden), koji je služio u Iraku, naglasio da je to polje na kom treba raditi kako bi se pomoglo ratnim veteranima. Navela je da će Džo Bajden nastojati da nadogradi Zakon o pristupačnoj nezi, poznatiji kao Obamacare, koji je stupio na snagu dok je Bajden bio potpredsednik.

Nije želela da detaljno komentariše optužbe koje Donald Tramp upućuje njenom suprugu, kao što su one u kojima se Bajden opisuje kao pedofil, već je samo istakla da je to način na koji Tramp odvlači pažnju od Džoa. Na pitanje novinara da li je takve optužbe lično pogađaju, Džil je rekla da je tako nešto i očekivala od aktuelnog predsednika.

Da li će Džozef Bajden opravdati poverenje koje u njega ima njegova supruga saznaćemo u noći između utorka i srede kada se održava prva od tri predsedničke debate.


Vuk Mišković