Predsednik Donald Tramp nastavio je niz otpuštanja time što je u petak uveče poslao obaveštenje o smeni Stiva Linika, generalnog inspektora Stejt dipartmenta.

Tramp je rekao da više nema u potpunosti poverenja u Linika i da će u narednih 30 dana on biti udaljen sa posla. Ovu odluku predsednik je doneo u konsultaciji sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji mu je ovo i preporučio.

„Sekretar Pompeo je preporučio taj korak, a predsednik Tramp se složio sa njim“ , rekao je zvaničnik Bele kuće sa CBS.

Portparol Stejt dipartmenta u obrazloženju nije dao tačan razlog i objašnjenje za ovu promenu ali je potvrdio da će Linikov zamenik na ovoj funkciji od sad biti ambasador Stiven Akard.

 „Od vitalnog značaja je da imam puno poverenje u imenovane vršioce dužnosti generalnih inspektora. Nažalost, to više nije slučaj sa ovim generalnim inspektorom“ , navodi predsednik Tramp u svom obrazloženju, prenosi BBC.

Donetu odluku o otpuštanju inspektora predsednik je već u petak poslao predsedavajućoj Predsatvničkog doma Nensi Pelosi. Naravno, demokrate su ovu odluku predsednika Trampa dočekale na nož, a prva među kritičarima bila je upravo Pelosi koja se povodom ove situacije oglasila na Tviteru.

 

 „Predsednik mora da prekine ovu vrstu odmazde prema javnim službenicima koji rade na tome da Amerikance sačuvaju, posebno u doba globalne vanredne situacije“ , napisala je Pelosi u svom saopštenju, prenosi BBC.

Takođe, predsedavajući za spoljne poslove Doma, Eliot Engel, ovo otpuštanje državnog inspektora okarakterisao je kao Trampovu akciju u cilju zaštite državnog sekretara Majka Pompea.

„Saznao sam da je Kancelarija generalnog inspektora otvorila istragu protiv sekretara Pompea. Ovaj predsednik misli da je iznad zakona, dok uklanjanjem nezavisnih ljude iz izvršne vlasti rad Odbora za spoljne poslove postaje sve važniji. Ovo je nezakoniti čin odmazde. U narednim danima razmotriću ovu situaciju detaljnije i tražiću odgovor od Stejt dipartmenta “ , izjavio je Engel za CBS.

Otpušteni Linik je nedavno objavio izveštaje u kojima pominje predsednika Trampa, kritikujući njegove korake i odmazde protiv državnih službenika koji su već ranije otpušteni. Inače, predsednik Tramp je u proteklom periodu otpustio je Glena Fajna sa položaja vršilaca dužnosti generalnog inspektora Pentagona, koji je trebao da nadgleda odgovor savezne vlade na pandemiju virusa korona, kao i advokata Majkla Atkinsona, generalnog inspektora obaveštajne zajednice.


Minja Rogan