Lideri 30 država NATO članica održali su u ponedeljak samit u Briselu kako bi potvrdili jedinstvo i solidarnost među članicama i otvorili novo poglavlje u transatlantskim odnosima. Uoči sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, zvanično saopštenje lidera NATO u najvećoj meri okrenuto je protiv Rusije i nešto manje protiv Kine, označivši obe države kao ..izazov međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“.

Važan aspekt samita bilo je i usvajanje NATO 2030 – dokumenta koji bi trebalo da posluži Alijansi kao vodič u odnosu na sve veću globalnu konkurenciju i nepredvidive pretnje. U dokumentu se navodi da ovaj samit dolazi u ključnom trenutku za NATO s obzirom na suočavanje sa mnogobrojnim pretnjama, poput terorizma, nestabilnosti koje prete da ugroze demokratije širom sveta, širenje oružja za masovno uništavanje, pandemija, klimatske promene, ali i rastući uticaj Kine i ruski agresivni potezi koji ,,nastavljaju da ugrožavaju evroatlantsku bezbednost.“

,,Pristankom na agendu NATO 2030, lideri su doneli odluke da učine naš savez jačim i bolje opremljenim za buduće izazove“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare na kraju samita.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden iskoristio je priliku da pred sastanak s ruskim kolegom osigura podršku saveznika i da ih uveri da se Amerika, nakon četiri godine pod bivšom administracijom, vratila saradnji s NATO i zapadnoevropskim državama.

,,Dok se suočavamo sa globalnom zdravstvenom krizom koja se dešava jednom u veku, demokratske vrednosti koje podupiru našu Alijansu su pod sve većim pritiskom, kako na unutrašnjem tako i na spoljnom planu. Rusija i Kina nastoje da podriju našu evroatlantsku solidarnost,, rekao je Bajden na konferenciji za štampu nakon samita. ,,Ali NATO stoji zajedno. Tako smo se i u prošlosti suočavali sa svakom pretnjom. To je naša najveća snaga dok se budemo suočavali sa budućim izazovima, a ima ih mnogo“, dodao je Bajden.

Američki predsednik je istakao i da ne želi sukob sa Rusijom, ali da će SAD  odgovoriti ukoliko Rusija nastavi sa ,,štetnim aktivnostima“ i da neće propustiti da odbrane Transatlantski savez ili da se založe za demokratske vrednosti.

Bajden se u ponedeljak takođe sasatao i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom. Sastanak su oba predsednika ocenila kao ,,veoma dobar“, uprkos tome što nisu uspeli da nađu način da prevaziđu svoje razlike u pogledu turske kupovine ruskog oružja, Sirije, Libije i drugih pitanja. ,,Mislimo da u odnosima između SAD i Turske nema nerešivih pitanja i da su područja saradnje veća i bogatija od problema“, rekao je turski predsednik. ,,Imali smo pozitivan i produktivan sastanak. Naše dve države imaju velike agende i naši timovi će nastaviti razgovore i uveren sam da ćemo zaista ostvariti napredak“, naveo je Bajden.

Nakon NATO samita, američki predsednik se sastaje sa liderima Evropske unije, što se vidi kao još jedna prilika za ponovno uspostavljanje i jačanje veza sa Evropom. Zatim će uslediti Bajdenov sastanak sa Vladimirom Putinom u sredu u Ženevi.


Ivana Janković