Nedavna smrt Rut Bader Ginsburg otvorila je još jedan od mnogobrojnih izazova koje nam je otvorila 2020. godina. U pitanju je izbor sudije koji će popuniti njeno mesto u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država. Ova odluka ima sama po sebi veliku političku težinu i postavlja se pitanje hoće li se ceo proces sprovesti pre ili nakon novembarskih predsedničkih izbora. Trampovi savetnici su istakli da bi pitanje mesta u Vrhovnom sudu moglo da utiče na dalju izbornu kampanju kao i na rezultate predsedničkih izbora.

O proceduri za izbor sudije već je bilo reči. Predsednik Tramp je dužan da se obrati Senatu sa svojim predlogom, odnosno nominacijom, o čemu kasnije Senat odlučuje prostom većinom. Tramp je svestan značaja odluke koju mora da donese. To se može videti iz same činjenice da nije ovih dana gubio vreme i da već ima spremnu listu kandidata za potencijalnu nominaciju. Dodatno, izjavio je da će krajem nedelje posle sahrane obelodaniti koga će nominovati. „Mislim da ću odluku doneti u petak ili subotu, ali prvo želim da odam poštovanje preminuloj. Sahrana je zakazana četvrtak ili petak, i mislim da bi trebalo, u znak poštovanje prema sudiji Ginsburg, da sačekamo kraj sahrane“, izjavio je predsednik.  Za sada imamo suženu listu od pet imena koju je sastavio Tramp.

Prvo ime na spisku jeste Ejmi Kouni Beret (Amy Couny Baret), sudija Apelacionog suda Sedmog okruga SAD. Neki od razloga za njenu nominaciju jesu činjenica da je pouzdani konzervativac, katolikinja, obrazovana i spremna za debatovanje sa demokratama, što je već pokazala tokom razmene argumenata sa Dajanom Fejnštajn, senatorkom iz Kalifornije, tokom njenog saslušanja za potvrdu službe u Apelacionom sudu 2017. godine. Dodatno, Tramp je za Beret izjavio da je „veoma poštovana osoba“. Još jedan od njenih kvaliteta je njena mladost, samim tim bi mogla dosta vremena da provede u Vrhovnom sudu.

Drugo ime koje se nalazi na vrhu liste jeste Barbara Lagoa, sudija Federalnog apelacionog suda. Sa 52 godine života, Lagoa je relativno mlada osoba koja bi mogla da služi dugo, a još neke od njenih prednosti su duga advokatska karijera i njeno latinoameričko poreklo koje bi Trampu pomoglo da osvoji Floridu, koja važi za jednu od kolebljivih država (swing state). Lagoa bi u slučaju da bude izabrana na mesto sudije bila druga osoba latinoameričkog porekla koja bi vršila ovu počasnu sudsku funkciju.

Treće ime na listi je Alison Džouns Rašing (Alison Jones Rushing), koja je sa 38 godina najmlađi kandidat. Ona trenutno obavlja funkciju apelacionog sudije u Severnoj Karolini. Predsednik Tramp je još početkom septembra pomenuo nju kao jednu od potencijalnih kandidata sa dužeg spiska za Vrhovni sud ako bi se mesto otvorilo.

Upitan da kaže nešto o svojim izborima Tramp je odgovorio da su to „najpametniji mladi ljudi, i da treba da budu mladi jer će tamo (misli se na Vrhovni sud, prim. prev) provesti dosta vremena“, rekao je Tramp. Dodao je i da će se njegov kandidat „pridržavati Ustava, biti dobra osoba i imati veoma visoke moralne vrednosti“. Tokom ekskluzivnog intervjua za Fox&Friends predsednik je rekao da konačno glasanje za potencijalnog kandidata treba da se održi pre izbora i da se završi krajem nedelje. Očekuje se da će krajem ove nedelje Tramp obelodaniti ime svog kandidata odnosno kandidatkinje, s obzirom da je na osnovu prethodno rečenog jasno da će novi sudija Vrhovnog sudija biti pripadnica lepšeg pola.


Pavle Janošević