Spikerka Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi, podržala je Džozefa Bajdena za predsednika, nazivajući ga „liderom koji je personifikacija nade i hrabrosti“. „Danas sam ponosna što podržavam Bajdena za predsednika Sjedinjenih Država jer će biti izvanredan predsednik. On zna kako da obavi posao“ dodala je u videu.

Pelosi je takođe istakla Bajdenovu ulogu u okviru donošenja Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj nezi (Affordable Care Act) i zdravstvenom programu Cancer Moonshot, i tom prilikom dodala da je Bajden „uvek bio sa nama kada je trebalo zaštiti Amerikance i obezbediti kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu“. Takođe, ovom prilikom ga je nazvala glasom razuma i čovekom koji ima jasnu ideju kako može da izvuče zemlju i krize.

Bajden je retvitovao Pelosin video u ponedeljak i napisao „Veoma sam počastvovan podrškom spikerke Pelosi i zahvalan na njenim rukovodstvom u Kongresu. Zajedno smo pomogli kako bi  zakon Obamaker (ObamaCare) bio moguć i zajedno, ne samo da možemo izvući ovu zemlju iz krize, već je možemo transformisati“ dodao je Bajden u tvitu.

Pelosi nije najavila svoju podršku nekom kandidatu za vreme unutarstranačkih izbora ne želeći time favorizije bilo koga među demokratama. U trenutka kada je prema istraživanjima javnog mnjenja Sandersu rasla podrška, pozivala je na jedinstvo. Na kraju, kada je Sanders odustao od dalje trke, bilo je jasno da će Pelosi dati svoju podršku jedinom preostalom kandidatu. Pelosin video je samo nastavak u nizu video poruka brojnih ličnosti koje su do sada podržale Bajdena. Bivši predsednik Barak Obama, nekadašnji rivali iz kampanje i drugi podržali su Bajdena putem video poruka pošto je kampanja postala virtuelna zbog pandemije virusa korona.


Pavle Janošević