Iza nas je vrlo turbulentna i neobična nedelja. Početkom nedelje udarna vest bila je predsednička debata koja je po svim kriterijumima bila veoma nesvakidašnja i neobična. Krajem nedelje je vest da su Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp pozitivni na virus korona odjeknula kao bomba.  Udarnim vestima iz Amerike ni tu nije kraj – juče je aktuelni predsednik objavio da će naredni period provesti u bolnici Volter Rid blizu Vašingtona, do koje je prebačen helikopterom pod blagom temperaturom. Sve ove vesti ne bi bile ovoliko udarne da predsednički izbori nisu za, sada već, manje od mesec dana.

Utisci sa prve debate i dalje se nisu slegli. Spekulacije i kritike ko je pobednik a ko gubitnik još uvek traju. Teško je odrediti pobednika debate, ali zato gubitnika definitivno nije. Gubitnik je Amerika. Nakon jedne od najgorih debata u američkoj istoriji Džozef Bajden i dalje je u prednosti u odnosu na svog rivala u anketama javnog mnjenja, šta više – u prednosti je i u dve najveće kolebljive države – Floridi i Pensilvaniji, prenosi Politico.

Važno je napomenuti da su ankete sprovedene od srede do petka, nakon debate tj. pre objavljivanja Trampove pozitivne dijagnoze na virus korona. Koliko će Trampov pozitivan nalaz uticati na tok ovogodišnje izborne trke tek ćemo videti, s obzirom na to da još dve debate treba da se održe do izbornog dana. Do malog pomaka u anketama u Bajdenovu korist došlo je u petak nakon vesti o Trampovom pozitivnom testu.

Kada je u pitanju prošlonedeljna debata, 6 od 10 birača podržava nastup demokrate Džoa Bajdena, dok to isto za Trampa kaže samo 28%, prenosi CNN. Mnogo kritika na Trampov račun bilo je zbog njegovog ponašanja tokom debate u utorak. Naime, on je i nekoliko puta prekidao i Bajdena i novinara. Ovo je, takođe, podstaklo Komisiju da u budućim raspravama razmatra moguće promene u pravilima kako bi naredna debata delovala koliko toliko pristojnije. No, ne treba zaboraviti i da je Bajden uputio nekoliko uvreda Trampu.

Ono što je interesantno je da je ishod prve ovogodišnje debate isti kao ishod prve debate 2016. godine kada je Hilari Klinton bila rival Donaldu Trampu. U toj anketi čak 62% birača je mislilo da je Klinton pobednik prve debate, dok je podršku Trampovom nastupu dalo svega 27% birača. Uprkos tome, Tramp je na kraju pobedio na izborima, a u međuvremenu je i ostavio bolji utisak na naredne dve debate. Ove godine 65% Amerikanaca okarakterisalo je Bajdenove odgovore  na prvoj debati istinitijim, dok su se njegovi napadi na protivnika smatrali fer i korektnim, za razliku od Trampovih.

Do izbornog dana ostalo je još mesec dana, dalji tok trke je vrlo nepredvidljiv jer aktuelnog predsednika Trampa čeka minimum dve nedelje izolacije. Ostaje da vidimo kako će Tramp provoditi dane u izolaciji i na koji način će komunicirati sa glasačima. Sa druge strane, biće interesantno videti kako će i da li će i Bajden iskoristiti ovu specifičnu situaciju.


Minja Rogan