Novoizabrani predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) primio je u ponedeljak 21. decembra prvu dozu vakcine protiv virusa korona. Dodatno, pozvao je i sve Amerikance da to urade. Ovaj čin je prenošen televizijski kako bi se probudila svest javnosti da je vakcina bezbedna za upotrebu.

Bajden je vakcinu primio u Njuarku (Delaver). „Dugujemo ovim ljudima puno“, rekao je izabrani predsednik iskazavši zahvalnost svim zdravstvenim radnicima u zemlji. Naveo je i da Trampova administracija zaslužuje pohvale za „Operaciju Warp Speed“ kojom je omogućeno da se vakcina brzo proizvede i distribuira širom Sjedinjenih Država.

Posle primanja prve doze vakcine izjavio je: „Radim ovo da pokažem da ljudi treba da budu spremni da prime vakcinu kada bude dostupna. Nemate oko čega da brinete“. Prvu dozu vakcine kompanije Fajzer primio je u bolnici blizu svoje kuće u saveznoj državi Delaver. Istog dana nekoliko sati ranije vakcinu je primila i njegova ženi Džudi. Dodatno, i nekoliko zvaničnika odlazeće administracije takođe je primilo vakcinu. Jedan od njih jeste i aktielni potpredsednik Majk Pens.


Pavle Janošević