Predsednik Donald Tramp (Donald Trump) objavio je da je sakupio 131 milion dolara za kampanju tokom juna meseca tekuće godine. Tom prilikom dodao je da je njegova popularnost i dalje ogromna, uprkos trenutnom padu i ”lažnim istraživanjima” koje objavljuju CNN i drugi mediji. Komparativno posmatrano ovaj iznos je veći za 57 miliona dolara u odnosu na maj.

Tim predsednika Trampa saopštio je da trenutno ”u rukama“ ima gotovine u iznosu od 295 miliona dolara, te ogromnu prednost pred letnji period. U prethodne dve godine Trampov tim prikupio je gotovo 950 miliona dolara, što dodatno potvrđuje finansijsku stabilnost republikanaca.

Uspeh predsednika Trampa značajno je veći budući da je jun protekao prilično burno za njega. Mesec su obeležili protesti širom zemlje nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) od strane policije Mineapolisa, sukobljavanja sa demonstrantima ispred Bele kuće, te svrgavanje državnog tužioca za južni okrug Njujorka. Veliki udarac za predsednika bio je i to što nije uspeo da napuni arenu u Talsi (Tulsa) na predizbornom skupu u saveznoj državi Oklahomi.

Kako prenosi Njujork Tajms (New York Times), nijedan od ovih događaja u junu nije previše  uticao na Trampovu moć da prikupi veliku svotu novca. Trampa nije poremetio ni niz istraživanja objavljenih tokom juna, a koja Trampu daju znatno manje šanse za pobedu od Bajdena (Joseph Biden). Trampov tim naglašava da sve navedeno pokazuje da se popularnost aktuelnog predsednika ne smanjuje, te da se može očekivati samo rast u narednom periodu.

Nekoliko sati nakon saopštenja Trampovog tima usledio je odgovor Bajdenove kampanje. Uprkos problemima sa kojima se Bajden suočavao prilikom prikupljanja donacija u vreme prajmarisa, rekordna suma prikupljena tokom juna u iznosu od 141 milion dolara, pokazuje da su demokrate rešene da stanu na put aktuelnom predsedniku.


Danilo Savić