Američki predsednički izbori posle „Super utorka“: ko može da pobedi Donalda Trampa?

U sredu, 4. marta 2020. godine od 18 časova u maloj sali Kolarčeve zadužbine, održaće se treća u nizu tribina o predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama.

Tribina će poneti naziv „Američki predsednički izbori posle ‘Super utorka’: ko može da pobedi Donalda Trampa?“ i biće posvećena jednom od najvažnijih datuma u unutarstranačkim izborima Demokratske i Republikanske partije. Naime, reč je o tzv. ‘Super utorku’, danu kada tradicionalno najveći broj američkih saveznih država i prisajedinjenih teritorija izlazi na glasanje i kada su kandidati u prilici da osvoje gotovo 35% od ukupnog broja delegata.

S obzirom da Donald Tramp nema ozbiljnijih takmaca u trci za republikansku nominaciju, sva pažnja će u noći između 3. i 4. marta biti usmerena na Demokratsku partiju i njene kandidate. Sanders, Bajden, Butidžidž, Blumberg, čije ime će se po prvi put naći na izbornim listićima, i drugi kandiditi, boriće se da osvoje što je moguće više od preko 1300 delegata koji će tog dana biti u „igri“.

Svakako, ključno pitanje koje demokrate u SAD postavljaju jeste „ko može da pobedi Donalda Trampa“ i sva je prilika da će posle ‘Super utorka’ svoje glasove poklanjati onim kandidatima za koje smatraju da imaju najviše šansi da pobede aktuelnog predsednika.

Očekuje se i da će neki od trenutnih kandidata posle ‘Super utorka’ odustati od trke za demokratsku nominaciju, te je tribina u „Kolarcu“ dobra prilika da se prodiskutuje o daljem toku unutarstranačkog nadmetanja demokrata i mogućim ishodima Demokratske nacionalne konvencije (13-16. jul, Milvoki, Viskonsin).


  • NASLOV TRIBINE: Američki predsednički izbori posle ‘Super utorka’: ko može da pobedi Donalda Trampa?
  • MESTO: Mala sala Kolarčeve zadužbine
  • DATUM i VREME: sreda, 4. mart 2020. godine, 18.00h

UČESNICI:

  • prof. dr Dragan R. Simić, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu
  • prof. dr Ivan Vujačić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji
  • mr Dragan Živojinović, Centar za studije SAD Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu
  • MA Stevan Nedeljković, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu

MODERATOR: MA Milan Krstić, Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Ulaz slobodan