Naredbama Džoa Bajdena, predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i Nensi Pelosi, spikera Predstavničkog doma Kongresa SAD, u subotu su zastave na Beloj kući i Kongresu bile spuštene na pola koplja u znak sećanja na policijskoga službenika koji je poginuo dan ranije nedaleko od Kongresa, prenosi Danas.

U petak popodne, piše Si-En-En, vozilo se zabilo u bezbednosnu barikadu u okolini Kapitolskoga brda (Vašington, Okrug Kolumbija) usmrtivši jednoga policajca i ranivši drugog koji su bili na dužnosti.

Jogananda Pitman, vršilac dužnosti šefa odeljenja kapitolske policije, okarakterisala je slučaj kao napad, a ne kao automobilsku nesreću. „S dubokom tugom vas obaveštavam o smrti policijskoga službenika Vilijama ‘Bilija’ Evansa, danas popodne od povreda zadobijenih nakon napada na Severnu barikadu“, rekla je Pitman dodavši da je osumnjičeni za ubistvo Afroamerikanac Noa Rikardo Grin (25) takođe ubijen. On je posle ubistva i ranjavanja policijskih službenika potegao nož, ali su ga snage reda upucale.

Predsednik SAD je u izjavi napisao da su supruga i on bili skrhani kada su čuli za nasilni napad čija je žrtva policajac Evans, dok se njegov kolega bori za život. „Izražavamo iskreno saučešće Evansovoj porodici i svima koji tuguju zbog njegovog gubitka“, piše u izveštaju Bajdena.

Nensi Pelosi je u izjavi napisala da je „američko srce slomljeno tragičnom i herojskom smrću jednog od heroja naše Policije Kapitola: policijskog službenika Vilijama Evansa“. Ona je dodala da je Evans mučenik za američku demokratiju.

Forbs piše da je osumnjičeni Grin bio „mirni koledž sportista koji je docnije razvio žestoki interes za Naciju islama i sklonost ka uznemiravajućoj retorici“. Bio je student Univerziteta „Kristofer Njuport“ na kojem je igrao odbrambenoga beka za sekciju američkoga fudbala. Međutim, posle koledža se njegovo mentalno zdravlje pogoršalo, imao je suicidne misli i halucinacije. Postao je pobornik Luisa Farakana, vođe Nacije islama, koga Forbs ocenjuje kao „kontroverznog aktivistu koji je zagovarao antisemitistička uverenja“ na društvenim mrežama. Grin je na socijalnim mrežama delio misli da su mu Ef-Bi-Aj i Cija nekoliko puta provaljivali u kuću, kao i to da su pokušavali da ga otruju. Međutim, prema njegovim rečima, Farakan ga je spasio od ovih napada. Vlasti SAD je optuživao da su najveći neprijatelji crnaca.


Luka Totaj