Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u petak izvršnu uredbu kojom je dato ovlašćenje Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova da aktiviraju svoje rezervne snage kako bi se što uspešnije izborili sa širenjem COVID-19 u Americi. Ovom uredbom stvara se mogućnost za ponovno aktiviranje velikog broja rezervnog osoblja koje bi pomoglo da se što uspešnije izađe na kraj sa velikim izazovom s kojim se Amerika suočava, a znatan broj rezervista je iskazao interesovanje za učešćem u sprovođenju ove odluke. Uredba koja je doneta daje mogućnost ponovnog aktiviranja rezervnog osoblja u periodu od dve godine i isto tako predviđa da taj broj ne može biti veći od milion ljudi.

U pismu upućenom predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi(Nency Pelosi) Tramp je istakao kako je važno mobilizovati medicinsko i osoblje za vanredne situacije kako bi se suzbilo dalje širenje virusa. Takođe, Tramp je u pismu naglasio i to da je neophodno da Ministarstvo odbrane ali i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju raspoložive mogućnosti da se izbore sa pretnjom po nacionalnu bezbednost Amerike. Pentagon je počeo sa razmatranjem broja ljudi koji će im biti neophodni za borbu sa virusom. Prema rečima Džonatana Hofmana(Jonathan Hoffman), portparola Pentagona, prvo će se mobilizovati medicinsko osoblje obučeno za rad u vanrednim sitacijama, a o broju ljudstva koje će biti angažovano će uskoro obavestiti javnost.

Ovo je samo jedna od mera koju je predsednik Donald Tramp preduzeo po pitanju pandemije, a nove mere biće poznate početkom naredne nedelje. Očekuje se da će se tokom vikenda Tramp sastati sa potpredsednikom Majkom Pensom (Mike Pence) kao i sa predstavnicima zdravstva kako bi se informisao o predstojećim koracima u vezi sa virusom. Takođe, postoji šansa da bi Tramp mogao da prisustvuje sastanku radne grupe Bele kuće koja se bavi pitanjem virusa korona.

Jedan od predloga koji je Donald Tramp izneo, a koji je izazvao različite reakcije u javnosti, odnosi se na postepeno otvaranje okruga, kako bi se izbeglo stagniranje ekonomije. Tramp je istakao da bi masovnim testiranjima na virus koja bi se sprovodila bilo moguće videti u kojim okruzima nema zaraženih (ili je taj broj izuzetno nizak) i na taj način bi izolacija u tim mestima bila prekinuta ili bi nivo izolacije bio smanjen, a ekonomija bi postepeno bila oporavljana.

Još uvek nije do detalja objašnjeno kako bi ovo postepeno otvaranje okruga koji imaju neznatan broj zaraženih trebalo da izgleda, ali će to biti poznato na konferenciji koja je planirana za početak naredne nedelje.

Ostaje da vidimo na koji način će odluke donete ove nedelje uticati na suzbijanje širenja virusa kao i kakva će biti reakcija javnosti na Trampove odluke, s obzirom da prema istraživanjima javnog mnjenja u periodu 25-27. marta, većina građana Amerike ne podržava rad predsednika.


Miljana Jovanović